Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreläser för socialtjänsten – ger kvinnor större skuld i våld i nära relation: "Kvinnan kan vara lika våldsam som mannen"

En kvinna som blir slagen av sin man behöver inte enbart vara offer. Det hävdar den kontroversiella holländska experten Justine van Lawick som under veckan föreläser på Gävle konserthus om våld i nära relation.
– Oftast är det eskaleringen mellan två som är problemet, säger hon.

Justine van Lawick är familjeterapeut i Holland och expert på familjevåld. Hon har bjudits till Gävle av den nationella organisationen Rikskriscentrum.

– Hon är en jätteintressant kvinna som har jobbat på det här området sedan 70-talet. Hon har ett väldigt annorlunda förhållningssätt för hur man jobbar med våld i nära relationer, säger Johnny Jakobsson ordförande för Rikskriscentrum.

Han är även verksamhetsansvarig för Stickan i Gävle, en krismottagning för män.

Under tisdagen och onsdagen föreläste Justine van Lawick i konserthuset för Rikskriscentrum. Under torsdag och fredag för socialtjänstpersonal från olika kommuner i länet.

– I många år har man tänkt att det finns en förövare och ett offer. Förövaren behöver behandling, offret stöd och barnen skydd. Det sliter familjer isär är min åsikt. Jag tror att det reducerar människor eftersom vi kvinnor inte bara är passiva offer. Vi kan också vara väldigt kraftfulla och göra saker i ett förhållande, säger hon.

I stället menar Justine van Lawick att det i hög grad även är vanligt att kvinnor slår sina män.

– När det rapporteras till polisen så är det oftast kvinnan, grannar eller människor runt kvinnan. När män blivit utsatta så vågar de inte gå till polisen. De är rädda att bli utskrattade, säger hon.

LÄS ÄVEN: En av tre Gävlebor har utsatts för våld i nära relationer

Justine van Lawick hänvisar till flera undersökningar och till ett socialt experiment som ägde rum i London. En manlig och en kvinnlig skådespelare i samma storlek iscensatte två dramatiska scener på ett torg. Först attackerade mannen kvinnan genom att skrika, knuffa och bete sig hotfullt.

– När människor såg detta så blev de arga och starkt ifrågasatte mannen och försökte få det att sluta. De ville verkligen rädda kvinnan, säger Justine van Lawick.

Därefter gjordes samma experiment fast det var kvinnan som attackerade mannen på samma sätt.

– Reaktionen blev att människor i omgivningen började skratta och gjorde ingenting. I vårt samhälle tror vi inte att det är allvarligt när en man attackeras för att han kan rädda sig själv. Men när kvinnan attackeras är det mer allvarligt och hon måste hjälpas, säger hon.

Justine van Lawick kallar sig feminist men tycker att bilden av att mannen alltid är förövaren i våld i nära relation inte stämmer.

– Jag vill inte se kvinnor som enbart offer för det är inte kvinnovänligt. I Sverige finns det en väldigt stor feministrörelse och den har varit väldigt dominerande på det här området. Det är viktigt att ha en öppen dialog om detta och inte bara en stängd monolog om förövare och offer. Vill vi verkligen se vad som händer i familjer och relationer måste vi öppna våra ögon, säger Justine van Lawick.

Hon menar att det finns två typer av våld i nära relation. En stor del och en liten del.

– En av dem är "intimate terrorism". Det är när en av parterna utnyttjar sin makt genom att skapa rädsla och kontrollera den andra. Det handlar om hot och kanske även fysiskt och sexuellt våld. Man missbrukar makt och det är medvetet, säger hon.

I den gruppen är det män som är dominerande enligt Justine van Lawick.

– Men det är en liten grupp och de är undantag, säger hon.

Den stora gruppen handlar i stället om situationellt våld. Det är konflikter där båda parter triggar varandra och där allt till slut urartar.

– Det påverkas mer av maktlöshet än makt. Det är den absolut största gruppen, säger hon.

Här menar Justine van Lawick att kvinnorna inte bara är offer utan också ofta deltagande i våldet.

Så du menar att det är vanligt att även kvinnor slår sin man?

– Ja det är vanligt att kvinnor är aktiva i våld, psykologiskt våld, känslomässigt våld, fysiskt våld och sexuellt våld. De gör båda saker och mannen kan vara lika våldsam som kvinnan och kvinnan kan vara lika våldsam som mannen.

Detta är viktigt för att kunna lösa familjeproblem enligt Justine van Lawick.

LÄS ÄVEN: Öka möjligheterna för att skydda kvinnor och barn vid våld i nära relationer

Hon menar ändå att även om kvinnan blir slagen så kan hon ha en skuld genom psykologiskt våld mot mannen. En konflikt som trappats upp där endast kvinnan i slutändan ses som offer och mannen som förövare.

Så om en man slår sin fru är det inte bara han som är skyldig?

– Nej jag tror inte det. Nu börjar du prata om fysiskt våld och det kan jag förstå. Undersökning efter undersökning säger att det som är mest skadligt är känslomässig ignorans. Det psykologiska våldet har mer destruktiva effekter än sexuella och fysiska övergrepp. Det har vi en tendens att glömma när vi pratar om våld i hemmet. I stället koncentrerar vi oss på det fysiska våldet, säger hon.

För åhörarna under de fyra dagarna på konserthuset tror ordförande för Rikskriscentrum, Johnny Jakobsson, att föreläsningarna gett en tankeställare.

– Jag tror att det varit en resa för alla som varit med här. Rikskriscentrum är väldigt erfaret och ligger i framkant i Sverige i det här arbetet. Ändå upptäcker vi att vi är fast i våra egna mönster och förklaringsmodeller. Så hon har tänjt på det och det har väckt både känslor och åsikter. Jag tror att jag törs tala för hela organisationen att den fått med sig ett bredare perspektiv, säger Johnny Jakobsson.