Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föremål som berättar

Stockholms kulturhus viger sommaren åt det svenska konsthantverket. ”Sakernas tillstånd” heter en utställning i tre delar om föremål som engagerar, utmanar och berättar.

– Vad vill man kommunicera om man gör en rak minimalistisk stol? Det är inte tråkigt, det är förljuget, utbrister Anders Jakobsen.

Vi talar om raka linjer, minimalism. Hans egna stolsryggar är sågade i böljande former med bandsåg. Exakt hur bestämmer han i stunden, några ritningar har han aldrig.

På Galleri tre i Kulturhuset i Stockholm ryms några av hans stolar i en vildsint utställningsmonter som vid en hastig blick på avstånd för tankarna till en konstruktion av Lars Vilks.

Anders Jakobsen har byggt även den.

– Jag började där, säger han och pekar på en punkt ungefär mitt i.

Anders Jakobsen är en av sex välrenommerade konsthantverkare i olika åldrar som gör varsin miniretrospektiv i en av sommarens tre stora utställningar om konsthantverk på Kulturhuset. Just miniretrospektiverna ska illustrera utvecklingen inom konsthantverket de senaste 20 åren.

Utställningens nestor, Ulrica Hydman-Vallien, 71, låter sina stora glasägg få mest utrymme. Men här finns också hennes storsäljade bruksföremål som vinglaset med tulpan, som dragit in miljoner till Orrefors Kosta Boda.

Mitt emot är konsthantverkaren, skribenten och numera även professorn på Konstfack, Zandra Ahl, 34, i färd med att placera sin rosa kasslervas.

– Inget intresserar människor så som saker, konstaterar Pia Kristoffersson, huvudkurator till ”Sakernas tillstånd”.

I Galleri fem görs den tredje utställningen, ”Bilder av hemmet”. Verk av 32 konstnärer placeras ut i badrum, hall och så vidare.