Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag bötfäller porrsurfning

Blufföretaget skickar skadeståndskrav till folk som påstås ha laddat ner porr på nätet.

– Vi vill uppmana alla att polisanmäla, säger Sara Lindbäck vid Antipiratbyrån.

Det så kallade skadeståndskravet kommer från ett företag som kallar sig Arcad World Corp.

Mottagaren får veta att denna har laddat ner scener från upphovsrättsskyddade porrfilmer.

– Vi har blivit kontaktade av ett 100-tal personer över hela landet, konsumentvägledare och andra, som undrar vad det här handlar om, säger Sara Lindbäck som är upphovsrättsjurist vid Antipiratbyrån.

Personerna som drabbats verkar ha gemensamt att de surfat med mobiltelefonerna och kommit in på bedragarnas hemsida. När de sedan klickat på länkar har information om personernas mobiltelefoner skickats till bedragarna.

Personerna får sedan sms från Arcad World Corp i vilka skadeståndskraven aviseras – därefter kommer de formella kraven med posten inom ett par dagar.

Skadeståndskravet som GD tittat på gäller 95 euro, cirka 785 kronor. De drabbade uppmanas att föra över pengarna till en bank I Liechtenstein.

Arcad World Corp är inte registrerat hos Bolagsverket.

En Googlesökning ger endast träffar till ett forum där de som drabbats av skadeståndskraven utbyter tips och råd.

Betala inte om du råkar ut för det här.

– Vi vill uppmana alla att polisanmäla eftersom det här är såpass omfattande, säger Sara Lindbäck, som berättar att Antipiratbyrån inte sysslar med den här typen av skadeståndsanspråk när de misstänker brott mot upphovsrätten.

– Vi polisanmäler och lämnar till polisen att utreda brott.

Gävlepolisen är välbekant med den här typen av bedrägerier.

– Det är inte ovanligt med sådana här anmälningar. När bedrägerierna sköts från andra länder blir de svåra att utreda eftersom det inte finns internationella avtal som underlättar informationssökningen, säger Håkan Kvist, utredare vid brottssamordningsroteln.