Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag håller stängt på jobba hemma-dagen

Sju av tio tjänstemän i Gävleborg tycker att de gör ett lika bra jobb hem­ifrån som på kontoret. Men inte ens hälften får jobba på distans för sin arbetsgivare. Idag, 6 februari, är det Jobba hemma-dagen. Flera företag och organisationer stänger kontoren och låter sina anställda jobba på distans.

– Många som i dag har möjlighet att jobba hemifrån gör det inte, trots att det skulle göra livet enklare och bidra till att livspusslet lättare går ihop, säger Eva Fors, affärs- och marknadsdirektör på Microsoft som tog initiativet till Jobba hemma-dagen förra året.

I december förra året intervjuade Novus 2 585 tjänstemän i åldrarna 18–65 år om hur de såg på att jobba på distans. Samtidigt gjordes en undersökning bland 325 chefer på svenska företag som fick frågor i samma ämne.

Förutom de nämnda siffrorna visade undersökningen bland annat att även om 68 procent av tjänstemännen tycker att deras arbetsgivare är öppna för olika sätt att jobba så anser endast 37 procent att arbetskulturen är tillåtande när det gäller distansarbete.

Bara en av fem tjänstemän uppgav att deras chef uppmuntrade att jobba hemifrån.

Under onsdagen stänger över 100 företag och organisationer arbetsplatserna och de anställda stannar hemma från jobbet, men jobbar ändå.