Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag vill hyra ut lärare

GÄVLESedan knappt två veckor rekryterar Viking Personal AB lärare i Gävle. Bemanningsföretaget som mest hyrt ut chaufförer vill in på en ny marknad.

Annons
- Barnen blir de stora förlorarna, säger Anci Rehn, vice ordförande för lokalavdelningen av Lärarförbundet, apropå att skolan kan tvingas lägga pengar på andra lärare än de fast anställda.

Ett tiotal lärare, de flesta behöriga med arbetslivserfarenhet, har redan nappat till den grad att man varit på intervju.

- De är förvånansvärt kvalificerade. Vi måste ha kvalitet i produkten eftersom vi konkurrerar med service, säger Jerker Swande, regionansvarig med placering i Gävle vid Viking.

Kallsinnig förvaltning
Skolförvaltningen som vill hålla kostnaderna nere är kallsinnig till att hyra in lärare från bemanningsföretag.

- Om 40 lärare hoppade av skulle vi lösa det genom anställa obehöriga lärare under en tid, säger Ulf Hellström, vikarierande chef för skolförvaltningen.

Viking har funnits i Gävle sedan förra årsskiftet. Företaget har hittills specialiserat sig på lagerarbetare och att hyra ut förare till den tunga fordonstrafiken. Andra bemanningsföretag har än så länge avstått från att ge sig in på lärarmarknaden.
Att Viking nu gör det har en enkel förklaring: Företaget tror på ökad efterfrågan tack vare lärarbrist.

- Byråkrati är själsdöden och det har vi litet av. Det kan locka lärare som arbetat länge. Att folk jobbar ihjäl sig är ett tecken på att det inte fungerar, säger Jerker Swande.

Enorm lärarbrist
Arbetsmarknaden förändras, anser bemanningschefen.

- Bara facket tror att det finns en statisk arbetsmarknad. Men lärarbristen kommer att bli enorm, säger han.

Skolförvaltningen håller inte med. Eller tror åtminstone att man ska klarar rekryteringen utan bemanningsföretagens lärare.

- Ja, den bedömningen gör vi i dag. Om vi hyr in en lärare ska den personen generera vinst till sitt företag, förklarar Ulf Hellström den ökade lönekostnad man inte vill ha.

Lärarförbundet har inga synpunkter på om arbetsgivaren är offentlig eller privat. Men man ser hellre att skolan lägger pengar på ökad lärartäthet och högre löner till de fast anställda, än betalar dyra lärarinhopp:

- Ökad grundbemanning i den fasta verksamheten är vad som behövs, säger Anci Rehn, apropå flykten från yrket som öppnar vägen för bemanningsföretagen.

MATS HEDSTRÖM