Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagandet en ödesfråga

Nyföretagandet sjönk i länet förra året, en utveckling som kan förvärra krisen i Gävleborg. – Länet ligger på en farligt låg nivå, säger Lars Eldh, ansvarig för Nyföretagarcentrum i länet.

I Gästrikland var det bara Ockelbo som fick fler nya företag 2008, jämfört med 2007. Gävle tappade rejält i statistiken, en nedgång med 16 procent. I länet som helhet var minskningen 7,1 procent.

Lars Eldh har granskat statistiken och hur regionen arbetar med att få igång nya företag. Nu har han sammanställt siffrorna i en rapport om nyföretagandet.

– Det ger en ögonblicksbild, säger Lars Eldh

Det finns skillnader mellan Gästrikland och Hälsingland, men den i hans ögon viktigaste slutsatsen är att det måste till krafttag för att få igång flera nya företag i båda landskapen. Annars hotar stagnation, fortsatt hög arbetslöshet och brist på utveckling.

Nu vill han bjuda in alla parter till en diskussion om läget, och om åtgärder.

Förra året startade nästan 1 200 företag verksamhet i Gävleborg.

– Det kommer fram för få företag. Det skulle behöva ligga på 3 000, säger Lars Eldh.

Det skulle kunna ge 5 000 arbetstillfällen i länet. I genomsnitt sysselsätter varje nystartat företag 1,6 personer.

Gävleborg har tillsammans med Norrbotten det lägsta antalet företag per 1 000 innevånare, och Lars Eldh påminner om att Sverige som land också ligger långt ner i jämförelse med de flesta andra europeiska länder.

Finanskrisen och lågkonjunkturen har ökat intresset för att starta företag. Enligt Lars Eldh är det nu ett bra tillfälle att gå vidare och ställa sig frågan vad som ska göras. Alla goda krafter borde mobiliseras i det arbetet.

– Det är en ödesfråga för länet, säger Lars Eldh.

”Det kommer fram för få företag. Det skulle behöva ligga på 3 000.”

Lars Eldh,

ansvarig för nyföretagarcentrum