Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare drabbad av falsk stämningsansökan

Företagslansering Sverige AB försöker skrämma till sig pengar av småföretagare. Företaget skickar ut falska stämningsansökningar med Sveriges Domstolars emblem på och hotar med att gå till Helsingborgs tingsrätt. Gävleföretagaren Monika Eriksson är en av dem som har drabbats.

– Jag har polisanmält dem och polisen berättade att det är flera företagare i Gävleborg som har gjort likadant, säger Monika Eriksson.

I går fick hon en ansökan om stämning skickad till sig. Hon ringde till Helsingsborgs tingsrätt och fick veta att det inte finns någon stämning mot henne. Däremot var det en hord småföretagare från hela landet som hade vänt sig till dem i samma ärende.

– De berättade att de har satt två anställda på att försöka reda ut det här, säger Monika Eriksson.

Det började med att hon i april fick en faktura av Bjuvföretaget Företagslansering Sverige AB. Enligt fakturan hade hennes företag Monikas kropp & harmoni marknadsförts på hemsidan hittaforetagen.se. Det innebar att hennes företag var sökbart på hemsidan. För det ville de ha 3 745 kronor. Eftersom Monika Eriksson inte hade bett om tjänsten betalade hon inte.

– Sedan ringde de och var aggressiva. De ville att jag skulle betala. Jag förklarade att jag inte hade beställt något av dem, men de sa bara att mitt företag var sökbart på hemsidan. De hotade med att gå vidare med saken och att det skulle bli dyrt för mig.

Hon gick dem inte till mötes och hon besökte dessutom hemsidan. Där kunde hon inte hitta sitt företags namn hur hon än sökte. Hon ringde upp Företagslansering Sverige AB:s växel och fick veta att namnet hade tagits bort eftersom hon inte ville ha tjänsten. Men i juni kom en betalningspåminnelse på samma belopp som tidigare. Nu påstod företaget att hon skulle ha sagt upp ett abonnemang i april och att om hon ville höra inspelningen av avtalet fick hon betala en hanteringsavgift på 796 kronor. Ännu en gång valde hon att inte betala.

I den falska stämningsansökan hon har fått uppges det att hon nu är skyldig företaget 2 500 kronor. Samtidigt står det att ursprungsfordran är 23 880 kronor. Dessutom förväntas hon betala 4 450 kronor i rättegångskostnader och 600 kronor i inkassokostnader.

– Hur kan beloppet sjunka från 3745 kronor till 2 500 kronor, de har ju inte ens koll på vad de har begärt.

Företagslansering Sverige AB, hittaföretagen.se eller hittaföretagen.com som det också kallas har pekats ut som ett blufföretag av näringslivsorganisationen Svensk Handel. På organisationens varningslista förekommer hittaföretagen.se sedan slutet av maj i år. Svensk Handel har uppmanat de hundratals företag som har kontaktats av bluffmakarna att polisanmäla dem.

Den falska stämningsansökan som skickades till Monika Eriksson är undertecknad av Damir Bubani. Han står som enda styrelseledamot för Företagslansering Sverige AB. GD har sökt honom för en kommentar men har inte kunnat nå honom.