Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare fick ut halv miljon från Försäkringskassan – döms för bidragsbrott

Efter en diskbråcksoperation blev mannen sjukskriven.
Nu döms han för 61 fall av bidragsbrott efter att ha fått ut 556 000 kronor i felaktig sjukpenning.

Mannen som är i 55-årsåldern har drivit flera företag i 20 års tid. Mellan 2004 och 2010 gick några av dem i konkurs.

Under en period var mannen anställd på ett företag men slutade där i maj 2009 för att satsa på en av sina egna verksamheter.

I början av 2010 gjorde mannen en akut diskbråcksoperation och blev sjukskriven. För att få sjukpenning fyllde han i Försäkringskassans blankett och uppgav "på heder och samvete" att han hade en månadslön på 22 000 kronor.

Läs mer: Mamma lurade till sig 55 000 kronor i föräldrapenning

Läs mer: Två män döms för grovt bidragsbrott

Men enligt tingsrätten har någon lön från det egna företaget aldrig betalats ut under 2010. Från och med december 2010 borde årsinkomsten ha varit 0 kronor i stället för 260 000 – ändå ändrade mannen inte sina uppgifter hos Försäkringskassan.

Vid 61 tillfällen under nästan fyra år betalade Försäkringskassan ut sjukpenning på felaktiga grunder. Den sammanlagda summan blev 556 000 kronor.

– Tyvärr blev det fel, under de två månader som jag jobbade med mitt eget företag tog jag aldrig ut någon lön. Det var olyckliga omständigheter, säger mannen.

Under rättegången berättade mannen om den akuta diskbråcksoperationen som gick snett och som nästan gjorde honom förlamad.

– Man blir som i en bubbla, man försöker bara bli frisk. Det tror jag även åklagaren förstod.

Något uppsåt att lura Försäkringskassan fanns aldrig, menar han.

– Det är ganska komplicerade blanketter. Jag tycker att man kanske har en fyrkantig syn på det hela, säger mannen.

Sjukskrivningen upphörde i slutet av 2014. Enligt honom själv gör ryggproblemen att han fortfarande inte kan jobba.

Uppsala tingsrätt dömer honom för bidragsbrott och konstaterar samtidigt att han inte har dömts förut och att risken för ny brottslighet är liten. Straffet blir villkorlig dom och 3 500 kronor i dagsböter.

Försäkringskassan kräver också att mannen ska betala tillbaks bidragssummorna. Det handlar om sjukpenning och aktivitetsbidrag på sammanlagt 668 000 kronor plus dröjsmålsränta.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!