Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare kritiserar lokalbrist

Jimmys Däck i Bodås behöver större lokaler, men hjälpen från kommunen uteblir.
– Inte stämmer det då att man är vänligast för företagande, säger han.

Det saknas tomma industrilokaler i Torsåker. Jimmy Hallström, som driver företaget Jimmys Däck, har ingen möjlighet att få nya större lokaler. I dag driver han verksamheten vid hemmet i Bodås, men han vill utveckla företaget och flytta till Torsåker för att få närmare till sina kunder.

Han har haft flera kontakter med kommunen men utan resultat. En lokal som skulle passa är den nedlagda brandstationen. Där har kommunen verksamhet med service av gräsklippare och traktorer. Något han anser att kommunen kan göra mindre centralt. Men för kommunen är det inte aktuellt att lämna brandstationen. Han är mycket besviken på kommunens attityd, att inte jobba för att ordna vettiga industrilokaler i Torsåker åt företag som vill utvecklas.

– Jag behöver helt enkelt större lokaler för att kunna ta fler och större jobb, säger han.

I dag driver han verksamheten ensam, men med en större lokal kan det bli aktuellt att nyanställa personal. I samma läge är Carl-Olov Svedberg som haft sitt företag i Gävle och kontoret i Hofors. Han har sökt en lämplig lokal i Hofors utan resultat. Han har frågat i både Gävle och Sandviken där man erbjuder lokaler och han upplever en större flexibilitet gentemot honom som företagare.

– Det gäller både lokaler och kontraktstider.

Han anser att vill man ha företagen till Hofors måste man vara betydligt mer serviceinriktade och med snabba beslutsvägar. Han har undersökt möjligheten att köpa en industrilokal. Men det är svårt att få lån på industrifastigheter. Bankerna kräver höga insatser, men helst vill de inte låna ut pengar till industrilokaler.

– Kan jag få fatt i en lämplig lokal och utveckla mitt företag tror jag på nyanställningar, säger han.

Kommunens näringslivschef, Nils Lindqvist, erkänner att det saknas industrilokaler i Torsåker. Där arbetar man för en lösning med en privat entreprenör som kanske ska bygga ut. Han betonar att det ligger i allas intresse att ordna industrilokaler i Torsåker, men även i Hofors är det brist på industrilokaler.

– Vi missade nyligen en etablering på grund av lokalbrist och företaget flyttade till Falun i stället, säger han.

Christer Ekendahl, vd för Hoforshus, medger att lokalbristen är ett problem. Det finns en efterfrågan på industrilokaler och även beslut om ett nybygge. Men den lokalen är redan tingad så lokalbristen kvarstår.

I dag har kommunen färdig planlagd mark för industriändamål och även klart med vatten och avlopp. Christer Ekendahl pekar på domen om Sandbacka Park som hämmar kommunens handlingsfrihet och möjlighet att börja bygga. Domen som gällde Sandbacka Parks utbyggnad av etapp fem, klargör att kommuner inte får bygga lokaler för uthyrning åt företag. Men det är också en ekonomisk fråga för Hofors kommun.

– Får vi beslut så kan vi ha lokaler färdiga på mindre än ett år.