Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare ska lockas till Hedesunda

HEDESUNDA- Det som är bra för Hedesunda är bra för Rolba, säger Stig Dahlberg.

Annons
Han är vd för slamsugstillverkande Rolba svenska AB, Hedesundas största företag med cirka 40 anställda. Han är också en i målgruppen för det nystartade och treåriga Hedesundaprojektet.
Genom det ska de befintliga företagen få hjälp att utvecklas och nya lockas till bygden. Turismnäringen ska växa och Hedesundas boendemiljö marknadsföras mer. Orten ska också få ett medborgarhus i det gamla kommunhuset.
- Även om befolkningen ökat de senaste tio åren så tycker vi att den ska öka ännu mer, säger Sten Jansson i Hedesundagruppen.

Rapport
Gruppen ägnar sig åt hur det är att bo i Hedesunda och ska snart presentera en rapport som bostadsforskare gjort. Utifrån den ska man sedan jobba vidare i projektet.
Upprinnelsen till projektet är att Hedesundas företagarförening för några år sedan konstaterade att det inte fanns några företagslokaler att hyra. I samband med arbetet att få en detaljplan för ett industriområde fick man kontakt med Hedesundagruppen och GNA och projektet föddes. Också EU och länsstyrelsen bidrar med pengar.
Föreningen gjorde också en enkät om vad boende och företag tyckte om Hedesunda.
- Enkäten visar att det är ganska bra att leva och bo i Hedesunda och ganska bra att driva företag, säger Peter Sundin i företagarföreningen.
Svaren efterlyste bland annat en satsning på turism, en samlingspunkt, bredband samt bättre vägar och allmänna kommunikationer.
Vad som konkret ska göras för företagen och sysselsättningen under de tre åren håller projektets båda anställda Hans Palm och Åsa Nilsson på att ta reda på. En plan för vad som ska hända med den nyplanlagda industritomten vid 67:an ska det i alla fall bli. Finns det efterfrågan på lokaler blir det bygge av, men i dag finns varken hyresgäster eller hus, bara skog.
- Moment 22 råder, men det momentet ska vi knäcka, säger Peter Sundin.
Projektet ska också ta reda på exakt vad som lockar turisterna, starta samarbete mellan turistföretag och utveckla besöksmål.
- Det finns hur mycket som helst att göra, säger Sten Jansson.
Rolbas vd Stig Dahlberg tycker att det är viktigt för företaget att samhället lever. En god infrastruktur och ett fortsatt gott samarbete med ortens andra företag som han köper tjänster av är också betydelsefullt.
Han upplever att intresset för att bo på landet har ökat och det gör det lättare med rekrytering. Själv bor han dock i Valbo.
- Jag tycker att det är lätt att pendla hit, men det är en allmän uppfattning bland gävlebor att det är långt till Hedesunda, men i Hedesunda är det inte långt till Gävle.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se