Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagets "negerboll" upprör

En bakelse från företaget Saema Delikatesser i Älvkarleby har blivit en riktig snackis i sociala medier. På Facebook och Twitter ratas en chokladboll på grund av dess namn.

Saema Delikatesser har valt att namnsätta chokladbollen som "Gammeldags fördomsfri Negerboll". Nu väcker namnet ilska hos folk över hela landet och på Facebook uppmanas folk att bojkotta företaget.

Bakom uppmärksammandet ligger Twitter- och Facebookkonton Vardagsrasismen. Kontot drivs av Paula Dahlberg från småländska Värnamo och hon anser att namnsättningen är fel på grund av företagets ställningstagande.

– Anledningen till att jag reagerar mot denna produkts namn är att n-ordet, oavsett sammanhang, bär på en tydligt rasistiskt symbolik. Det är inget som går att koppla bort hur som helst utan finns alltid där, skriver Paula Dahlberg i ett mejl till GD.

– Att då envisas med att använda ordet för att det "bara" gäller ett bakverk är ändå att bevara ett rasistiskt språk.

Chokladbollens namn är även textat på finska. Där används dock det mer värdeneutrala ordet "kokosboll". Det anser Paula Dahlberg vara förnedrande.

– Jag finner det ytterst respektlöst och kränkande mot alla oss som faktiskt drabbas av rasism och gång på gång får argumentera om varför det inte är ok att säga n*boll.

Kommentarerna på sociala medier är negativa och en person har skrivit: "Kan innehålla spår av nötter. Är det företagsledningen de syftar på då?". En annan person har skrivit på Facebook: "Dumheten, ignoransen, tunnelseendet..."

GD har försökt nå Saema Delikatesser för en kommentar, men utan resultat.