Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagsklimatet allt kallare

Alla kommuner i Gästrikland tappar placeringar i årets undersökning från Svenskt Näringsliv av företagsklimatet.

– Det ser inte alls bra ut. Kommunernas politiker och tjänstemän måste vara ute mer bland företagarna, säger Lotta Pettersson, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Sandviken gör den största djupdykningen och tappar 58 placeringar, till plats 250 bland landets 290 kommuner. Ockelbo, stadigt högre upp på listan än de övriga tre kommunerna, tappar 38 placeringar till 94:e plats, men är ändå klart bästa kommunen i länet.

Gävle tappar 19 placeringar och hamnar på 229:e plats. Lägst ligger Hofors på 282:a plats, tre placeringar sämre än förra året.

Enligt Lotta Pettersson finns det några faktorer som är särskilt viktiga för att skapa ett bra företagsklimat. Kommunerna måste ha en policy eller en handlingsplan för arbetet med företagen, göra hanteringen av kommunala ärenden enklare, koncentrera sig på att bli en beställare i stället för en producent och utveckla den kommunala upphandlingsprocessen, tillsammans med företagen.

– Alla måste förstå vikten av ett gott företagsklimat, och det börjar alltid hos kommunerna och politikerna, säger Lotta Pettersson.

Rankningen genomförs i tre moment som alla betyder lika mycket för totalresultatet. Första delen är en rent statistisk värdering av olika faktorer, den andra bygger på enkätsvar från företag, och den tredje är företagares egna omdömen om företagsklimatet.