Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förfalskad namnteckning

GÄVLE
Moderaten Tommy Boman har hamnat i onåd hos de lokala partikollegorna den senaste tiden. Framför allt när det gäller de oegentligheter som ägt rum under hans ledning av ungdomsförbundet MUF Gävleborg

Annons
En uppdagad förfalskning av en namnteckning på revisorsberättelsen har nu lett till att landstinget har frusit bidraget på en kvarts miljon kronor för ungdomsförbundets verksamhet i år.

Lämna sitt uppdrag
- Kan man inte reda ut hans agerande så bör han lämna sitt uppdrag i kummunfullmäktige, anser ledande moderaten Gunilla de Maré.
- Vi måste ha ett ordentligt samtal med Tommy om det här. Det är beklagligt att han skyller ifrån sig istället för att förklara vad som har hänt, menar hon.
Det är revisorn för MUF i Gävleborg, Birgittha Bjerkén, som polisanmält att hennes namnteckning förfalskats.
Enligt uppgift fanns den falska namnteckningen på en handling som sändes från MUF-Gävleborg till MUF:s centrala ledning i Stockholm. Dessutom har det sänts en förfalskad namnteckning på en handling till landstinget, som betalar ut bidragen.
- Jag kan bekräfta att det gjorts en anmälan och att det finns misstankar mot en person, säger Urban Fredriksson på Gävlepolisen.
Han vill inte gå in exakt på vilken typ av handling det rör sig om som hade den förfalskade namnteckningen, eller vem misstankarna riktas mot.
Det brott som kan komma i fråga är urkundsförfalskning.

Hålla förhör
- När vi får tid ska det hållas förhör, säger Fredriksson.
Den som pekas ut som ansvarig för förfalskningen är förre länsordföranden Tommy Boman.
- Det ansvaret kan han inte undandra sig, anser Gunilla de Maré.
Hon kan dock inte uttala sig om han brutit mot lagen. Det får en polisutredning komma fram till i så fall.
GD har förgäves sökt Tommy Boman för en kommentar. I en debattartikel hävdar han dock att partikollegornas kritik mot honom har sin grund i att han upplevs som kontroversiell. Inte minst för att han och MUF i länet förespråkar ett nej till EMU, tvärs mot det övriga partiet. Han har också bett om ursäkt för en bild på internet där EMU-symbolen kopplades ihop med en nazistflagga.
Han ser partivännernas kritik som att de nu passar på att ge sig på honom. Han har aldrig känt sig omtyckt inom m i Gävle.
Gunilla de Maré upprörs av att Tommy Boman hävdar att kritiken bottnar i ställningstagandet i EMU-frågan.
- Det är ju löjligt att dra upp det, tycker hon.
Hon tycker det är jobbigt att kontroversen inom partiet förs offentligt. Det slår över på politiken och partiet får lida för det. Nu hoppas hon bara att man ska kunna få ett resonemang med Tommy Boman och kunna gå vidare. Kanske behöver han inte lämna sina uppdrag trots allt.

MATTIAS JONSSON
MATS HEDSTRÖM