Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förkrossande nej till euron

Stockholm (TT)
Folkomröstningen om euron resulterade i ett förkrossande nej.
Nejsidan segrade med hela 15 procentenheter.

Slutresultatet, när endast ett Stockholmsdistrikt saknades, var: 56,2 procent ja och 41,8 procent nej. 2,1 procent röstade blankt. Valdeltagandet var högt, 81,2 procent.
Endast i Stockholms län och Skåne blev det övervikt för ja till euron och EMU:s tredje steg.
Statsminister Göran Persson tog till orda då sammanräkningen nästan var klar och konstaterade att resultatet var mycket klart och valdeltagandet glädjande högt:
- Utfallet är mycket lätt att respektera, och vi ska se till att göra det bästa möjliga av det, sade han.

Inte överraskad

Persson verkade samlad och rentav leende - han föreföll inte överraskad över resultatet.
- Jag hade hoppats på något annat, medgav han. Men vi ska ta vara på Sveriges intressen i Europa i övrigt. Jag vet inte vad resultatet för med sig på marknaden.
Persson tillade att han bedömde att de ekonomiska utsikterna blir sämre eftersom Sverige inte övergår till euron. Men svenska folket har varit informerat.
Från Europeiska centralbanken (ECB) i Frankfurt kom beskedet att resultatet inte kommer att förändra kontakterna mellan ECB och svenska Riksbanken.
EU-kommissionens ordförande Romano Prodi sade att han var beredd på ett nederlag.
Prodi: värre än väntat

- Jag var inte beredd på ett så stort nederlag. Det här var värre än vad jag hade väntat mig. Svenskarna verkar inte vilja närma sig EU, sade han.
Göran Persson konstaterade att valresultatet inte föranleder funderingar på hans egen avgång.
- Det här är ingen kabinettsfråga och det har jag sagt under hela valrörelsen.
- I sådana här lägen måste man ta sitt ansvar. Jag kan inte vända ryggen till och säga att jag har tröttnat, sade Persson och lovade att kavla upp ärmarna och hålla hop partiet.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kommer inte att kräva regeringsmedverkan men underströk att resultatet måste få påverka EU-politiken.

Ej uppror
På nejsidans valvaka rådde i början en försiktig optimism som snart övergick i segerjubel. Redan då SVT:s valundersökning presenterades pekade det mesta på en nejseger. Tendensen förstärktes sedan allt eftersom räkningen fortsatte.
Den socialdemokratiska nejsidans ledare Sören Wibe trodde inte att resultatet ska ses som ett uppror mot etablissemanget. Han sade att majoriteten gjort ett klokt och rationellt val.
På jasidan sade kd-ledaren Alf Svensson att Europatanken inte slagit rot hos flertalet svenskar, medan fp-ledaren Lars Leijonborg lade en stor del av skulden på arbetarrörelsen.

Dött lopp inom s
Vänsterpartiet är det parti som har flest nejsägare enligt SVT:s vallokalsundersökning med 88 procent som röstat nej, tätt följt av miljöpartiet med 84 procent.
Moderaterna har de flesta jasägarna, 75 procent sade ja medan 24 procent sade nej, med folkpartiet som tvåa med 71 procent jaröster. Ändå lyckades partierna inte lika bra som i folkomröstningen om EU.
Bland socialdemokrater var det dött lopp 49-49.