Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlegad klasskampretorik

Vänsterpartiet har uppenbarligen snöat fast i att företag gör vinster, skriver Lars Beckman, M, i ett svar till Vänsterpartiets Ulla Andersson

Man skulle kunna tycka att Vänsterpartiets företrädare skulle vara ödmjuka i samhällsdebatten då det röd-gröna alternativet i svensk politik fick ett så uselt stöd av väljarna, inte minst i Gävle, där man rasar i stöd, men Ulla Andersson fortsätter med den förlegade klasskampretoriken i GD den 19/10. Medan vi i Moderaterna ställer oss frågan hur vi kan få en bättre sjukvård, en bättre skola och en bättre äldreomsorg väljer Ulla Andersson att försöka flytta fokus till vilken driftsform som verksamheten bedrivs i och om verksamheten går med överskott eller inte. Samma Ulla Andersson som brukar vara stolt när en kommunal verksamhet har gått med överskott.

Frågan borde egentligen ställas: Hur kommer det sig att de som driver företag inom mjuka sektorer med samma ekonomiska medel som den som bedrivs av politiker kan göra ett så gott resultat, såväl ekonomiskt men viktigare ändå – med en så hög kvalite?

Det är utmaningarna för 2000-talet Ulla Andersson. Hur kan vi med befintliga resurser stärka kvaliteten i äldreomsorgen och ge personalen större inflytande och de äldre likaledes? Hur kan vi utveckla skolan i Gävle så att fler ungdomar får en bättre start i livet? Hur kan det komma sig att det inom en kommun kan variera så kraftigt mellan skolornas resultat?

I Gävle så har Vänsterpartiet ett mycket stort inflytande på den kommunala politiken genom att man är med och styr kommunen. Det Ulla Andersson borde fundera över är hur det kan komma sig att så många unga går ut skolan med ofullständiga betyg och otillräckliga kunskaper. Vidare borde det bekymra Ulla Andersson att Gävle under många år har toppat statistiken över ungdomsarbetslösheten, tack vare att företagsklimatet i Gävle är så undermåligt.

Jag är både stolt och nöjd över att det nu växer fram nya entreprenörer som ger ökad valfrihet för fler länsbor inom många olika områden. Det ger nya karriärvägar för medarbetarna inom offentlig sektor med ett ökat inflytande över sin egen vardag som följd, och det ger ökad valfrihet för den som använder de offentligt finansierade tjänsterna. Eller som en läkare uttryckte det i tidningen: Ökad konkurrens är bra för patienterna, det ger en bättre tillgänglighet och vård.

Vänsterpartiet har uppenbarligen snöat fast i att företag gör vinster. Det är naturligt för ett parti som tror på kommunism och en 5 årig planekonomi. Den retoriken och politiken har som tur är ett försvinnande litet stöd hos svenska folket. Svenska folket har sett hur utvecklingen har varit på Kuba och i Nordkorea. Det är djupt olyckligt för Gävleborna att socialdemokraterna styr Gävle med stöd av vänsterpartiets extrema politik. Det betyder konkret att medan många andra äldre får en ökad valfrihet genom att Lagen om valfrihet (LOV) införs runt om i länet och i Sverige så stoppar vänsterpartiet det i Gävle.

Så går det när ett parti är fokuserat på vinster istället för att utveckla och förnya verksamheten.

Lars Beckman

Riksdagsledamot för Nya Moderaterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel