Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlossningspersonal frias

GÄVLE
Länssjukhusets förlossningsavdelning i Gävle frias från ansvar för den tragedi som inträffade sedan en gravid kvinna med värkar fick bada varmbad i nästan två timmar utan att fosterljuden kontrollerades.

Annons
Barnet dog men enligt hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd agerade ansvarig personal korrekt.
Händelsen, som GD tidigare berättat om, inträffade i december 2001 och anmäldes till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd av kvinnan och hennes sambo.
Paret väntade sitt första barn och kom in till förlossningsavdelningen på grund av värkar. Graviditeten hade dittills varit normal och inte heller vid de undersökningar som gjordes vid ankomsten märktes något avvikande.

Varmbad mot smärtor
Kvinnan erbjöds att ta ett varmbad för att lindra smärtorna. Hon blev kvar i badet i nästan två timmar. Under den tiden gjordes ingen kontroll av fosterljuden.
"Som förstföderska kunde jag inte bedöma situationen och jag ville vara så tapper som möjligt. Därför kämpade jag länge i vattnet och fyllde på varmvatten som jag trodde var bra", skriver kvinnan i anmälan.
När kvinnan togs upp ur badet hade fostervattnet gått. Fosterljuden var på en låg nivå och jourhavande läkare tillkallades. Ett akut kejsarsnitt gjordes. Barnet var livlöst och gick inte att återuppliva.
Enligt analyser som gjordes efteråt finns inga tecken på syrebrist eller infektioner hos barnet som kan förklara dödsfallet.
I ett yttrande från ansvariga chefer och förlossningsöverläkaren framhålls att vedertagna rutiner för kontroll och övervakning följdes. Förlossningsförloppet blev dock mycket snabbare än vad som är normalt för förstföderskor, skriver de. Inte heller tycks värkarbetet ha varit så smärtsamt som det brukar vara under det aktiva öppningsskedet hos förstfödande kvinnor.

Ändrade rutiner
Det är relativt vanligt att kvinnor som befinner sig i ett tidigt skede av förlossningen erbjuds varmbad. Det är en etablerad metod för avslappning och smärtlindring. Möjligen är det så, sägs det i yttrandet, att dessa bad i vissa fall kan ha en så stor smärtlindrande effekt att kvinnan inte märker att hon övergår till aktivt öppningsskede. Efter det inträffade har därför rutinerna i samband med baden ändrats vid förlossningen i Gävle. Fosterljuden avlyssnas numera en gång i halvtimmen under förlossningens tidiga fas.
Ansvarsnämnden ser ingen anledning att klandra personalen på förlossningen eftersom den handlade enligt de vårdrutiner och övervakningsmöjligheter som stod till buds.

BJÖRN HANÉRUS