Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlossningspsykos drabbar främst äldre förstföderskor

Annons

Förlossningspsykos är vanligare hos äldre förstföderskor. Det visar en studie från Karolinska Institutet. Vad detta beror på vet forskarna inte.

Förstföderskor äldre än 35 år löper 2,4 gånger högre risk att drabbas av förlossningspsykos än de som är upp till 19 år.

Det är forskare på Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik som har analyserat data från Medicinska födelseregistret på omkring 750 000 förstföderskor i Sverige mellan åren 1983 och 2000. Anledningen är att utreda risken för att drabbas av psykotisk sjukdom inom 90 dagar efter förlossning. Resultaten av undersökningen publiceras i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften PLoS Medicine.

Av de 750 000 kvinnorna vårdades 892 på sjukhus för psykossjukdom under 90-dagarsperioden. Nästan hälften av dessa hade inte tidigare fått en psykiatrisk diagnos i slutenvårdregistret.

– Det är sedan tidigare känt att kvinnor som tidigare drabbats av svåra psykiska problem löper en ökad risk att hamna i en förlossningspsykos när de föder för första gången. Men vår studie visar att också kvinnor som inte tidigare varit slutenvårdsbehandlade inom psykvården också riskerar att drabbas av en förlossningspsykos efter första förlossningen, säger Unnur Valdimarsdottir, en av forskarna bakom studien, till sajten AlltomBarn.se.

Hon tillägger att förlossningspsykoser är mycket ovanligt.

– Det drabbar ungefär en på 1 000 kvinnor.

I studien har forskarna jämfört olika faktorer i kvinnornas bakgrund, som ålder och utbildning, samt hur deras förlossningar varit. Och särskilt vanligt visade sig alltså förlossningspsykos vara bland kvinnor som var 35 år eller äldre vid tiden för deras första förlossning.

– I dagsläget kan vi bara spekulera kring varför det ser ut så här. En möjlig orsak är att äldre förstföderskor oftare är med om traumatiska upplevelser kring förlossningen än yngre. Ju senare en kvinna föder för första gången, desto större risk är det att obstetriska komplikationer uppstår, såsom missbildningar hos barnet eller dödföddhet. Men detta förklarar ändå inte alla fall av förlossningspsykoser hos de äldre förstföderskorna, säger Unnur Valdimarsdottir.

Resultaten visade också att i de fall barnen hade hög födelsevikt och mamman hade diabetes var risken lägre för förlossningspsykos.

– Kvinnor med diabetes följs särskilt i sin graviditet och runt förlossningen och det kan vara så att denna extra omvårdad ger något skydd. Men detta är också bara spekulationer, än så länge.

Mer läsning

Annons