Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnybar energi skapar jobb

Folkpartiets ideologiskt drivna önskan att bygga ny kärnkraft överges av allt fler, skriver Miljöpartiet i en replik på Hans Backmans debattartikel i måndags den 14/1

Hans Backman, FP, tycks helt ha missat att det är förnybar energi som skapar flest nya jobb i Europa. Bara inom vindkraftsbranschen beräknas det skapas minst 500 000 nya jobb inom EU till år 2020. Frågan är hur många av dem som ska attraheras till Sverige och Gävle.

Sverige står inför ett vägval där dagens kärnkraftverk är gamla och skruttiga. Nu behövs tydliga politiska besked om vilken elproduktion som ska ta vid när dagens reaktorer behöver avvecklas av åldersskäl.

Marknaden förtjänar långsiktiga spelregler men regeringspartierna har fullt upp med att strida om det är Folkpartiets eller Centerpartiets energipolitik som gäller. Oklarheterna om det ska byggas ny kärnkraft gör att vi nu tappar viktiga företag inom förnybart, som flyttar till andra länder, som vet vart de vill.

Medan det är förnybart som växer snabbast i världen blir försöken att bygga ny kärnkraft allt mer avskräckande. I Europa pågår endast två försök; i Finland och Frankrike. Bygget i Finland har nu blivit mer än dubbelt så dyrt som beräknat vid byggstart och kärnkraftselen kommer att bli dyrare än vindkraftselen. Det är enbart med stora statliga subventioner som kärnkraft kan konkurrera med förnybart vad gäller utbyggnadstakt och pris.

Mot regeringens otydliga besked har Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i riksdagen krävt att Sverige likt Danmark antar målet om 100 procent förnybar energi.

Före jul föreslog vi att Energimyndigheten ska få uppdraget att utreda hur Sverige kan nå ett helt förnybart energisystem, men regeringen sa nej. Vi är många som undrar varför de inte vågar utreda ett förnybart energisystem.

Energimyndighetens egen generaldirektör Erik Brandsma sa nyligen i tidningen Energivärlden: ”Vi arbetar för ett hållbart energisystem, och jag tycker faktiskt inte att kärnkraft är en del av ett sådant system. I stället är det förnybara energislag som måste växa i framtidens energisystem.”

Folkpartiets ideologiskt drivna önskan att bygga ny kärnkraft överges av allt fler. Enligt senaste mätningen från SOM-institutet är det fler svenskar som vill avveckla kärnkraften än bygga ny. Tyska metallfacket har ställt sig bakom kärnkraftsavveckling till förmån för förnybar energi. Flera svenska företag inom basindustrin har gemensamt bildat VindIn som har planer på att bygga landets största vindkraftspark för att leverera el till industrin.

Det enda som är säkert med kärnkraften är att den inte behövs.

Lise Nordin

Riksdagsledamot och energitalesperson

Roger Persson

Kommunalråd Gävle

Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel