Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förödande skolkritik

Annons

Företagen riktar en förödande kritik mot den svenska gymnasieskolan. Det är DN/Ekonomi som gjort en undersökning och resultatet är att gymnasieskolan förbereder eleverna dålig för yrkeslivet. Detta står både företag och samhälle dyrt – och eleverna kan man tillägga.

Dagens gymnasieskola lever inte upp till de krav på kvalitet och konkurrenskraft som företagen eller eleverna har rätt att ställa, säger Kristina Scharp som är chef för skola och utbildning på Svenskt Näringsliv.

Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) är ett av de mest kritiska förbunden. Från det hållet noterar man att det finns 140 gymnasieskolor som har hotell- och restaurangprogram och det är alldeles för många. Det finns inte tillräckligt med kompetenta lärare. I slutänden kan det handla om en kock som behöver mycket lång handledning när han väl ställer sig i köket, säger Mats Hulth, vd för SHR.

Svensk Handel har ett mycket lågt förtroende för handelsprogrammet. Deras företag ger utbildningen klart underbetyg. På en skala upp till fem fick handelsprogrammet betyget 1,8! Handelsföretagen rekryterar lika gärna från exempelvis samhällsprogrammet.

Plast- och kemiföretagen upplever att det är svårt att få skolorna att hänga med i det som händer i branschen. Vd Magnus Huss anser att utbildningen ligger efter. När eleverna kommer ut besitter de gamla kunskaper.

Byggbranschen har en kompletterande utbildning efter gymnasiet.

I utvecklade ekonomier betyder kompetens hos befolkningen allra mest som tillväxtfaktor. Den kritik som riktas mot skolan är alltså inte ett politiskt debattämne utan har i högsta grad betydelse för verkligheten. Sverige balanserar i det här fallet på slak lina och i senaste OECD-rapporten pekas särskilt på de svaga resultaten i matematik och naturvetenskapliga ämnen liksom att svenska ungdomar tar lång paus mellan utbildning och jobb. I finansdepartementets långtidsutredning, LU 2008, konstateras att närmare 30 procent av landets 20-åringar saknar slutbetyg från gymnasiet och att många av dem har svårt att hitta jobb.

Sverige måste åtgärda mycket på skolans område. En delförklaring till det usla resultatet står Barbro Sjölandet, ordförande i Sveriges Callcenterförening för. Hon har varit chef för Eniro 118 118 som sköter rekrytering. Där testas alla som söker vad gäller allmänbildning och stavning eftersom kunderna betalar för söktjänsterna. Man ser att allt färre klarar testet.

Av 1 800 som gjorde testet i år var det 65 procent som inte klarade det. Och då är frågorna väldigt grundläggande. När det gäller rättstavning handlar det till exempel om ord som cykel och arkitekt. Den språkliga allmänbildningen törs vi inte tänka på.

Hur många kan skilja på var och vart?