Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre SD-toppen investerar i kontroversiella Wiking Mineral – som vill starta gruva i Forsbacka

/
  • Tidigare SD-toppen Erik Almqvist investerar tungt i det kontroversiella gruvbolaget Wiking Mineral, som har planer på att starta gruvdrift vid Storsjön i närheten av Forsbacka.

Tidigare SD-toppen Erik Almqvist investerar tungt i det kontroversiella gruvbolaget Wiking Mineral, som har planer på att starta gruvdrift vid Storsjön i närheten av Forsbacka.
Almqvist fick 3,75 miljoner kronor när han lämnade Sverigedemokraterna efter järnrörsskandalen 2012.

Annons

Det är tidningen Expo som rapporterar att Erik Almqvist gått in med en halv miljon kronor i Wiking Mineral. Bolaget ägs och drivs av personer som enligt Expo kommer från den nyfascistiska identitära rörelsen i Sverige. Sverigedemokraternas toppolitiker Mattias Karlsson har kallat rörelsen neofascistisk.

I samband med att Erik Almqvist lämnade Sverigedemokraterna efter järnrörsskandalen 2012 fördes 3,75 miljoner kronor över från SD:s partikassa till Almqvists bolag.

Den transaktionen, och framför allt hur den bokfördes, är central i den pågående rättegången gällande bland annat grovt skattebrott mot SD:s förre presschef Martin Kinnunen. Enligt åtalet har pengarna gått via ett par SD-närstående bolag innan de till slut landade hos Erik Almqvist. Syftet med överföringen ska ha varit att få Almqvist att frivilligt lämna partiet.

Läs mer: Wiking Mineral hoppas på gruvstart 2015

Erik Almqvist gjorde enligt Expo sin första investering i Wiking Mineral i mars förra året och ökade efter det på sitt innehav i juni. Totalt äger han nu över 600 000 aktier. På bolagets hemsida anges kursen per aktie till cirka en krona.

Wiking Mineral har fått klartecken från Bergsstaten för att starta gruvdrift vid Vindfall nära Storsjön några kilometer från Forsbacka. Det handlar då om brytning av silver, zink och bly. Men bolaget saknar ännu miljötillstånd. Det är heller inte den bästa av tider för gruvdrift med tanke på att den internationella gruvindustrin brottats med en djup lågkonjunktur de senaste åren, och gör fortfarande.

Läs mer: Deras uppdrag: Stoppa gruvprojekt vid Storsjön

I höstas genomförde Wiking Mineral en nyemission som gav 2,4 miljoner kronor i tillskott. Bolaget sa sig bland annat behöva pengarna för att kunna söka miljötillstånd för Vindfallprojektet. Under hösten har man också provborrat i Sörtärnan, som ligger precis intill Vindfall.

"Nu tar budgetarbetet vid, och vi räknar med att ha en budget och uppdaterad planering för 2016 klar under sista halvan av januari", skrev vd:n Daniel Friberg i ett pressmeddelande som skickades ut i december.

Boende runt den planerade gruvområdet har protesterat högljutt mot Wiking Minerals planer. Bland annat finns en rädsla för att Storsjön ska förorenas och att dricksvattenbrunnar ska sina.

Även miljöorganisationer har uttryckt oro.

– Gruvans vatten ska samlas i dammar där de stora partiklarna ska sjukna till botten. Men om dessa läcker eller går sönder kan vattnet rinna ut i Storsjön och vidare ut i Gavleån. Hur grundvattnet påverkas är också oklart, sa Ann Horn från Urbergsgruppen till GD efter att Wiking Mineral sökt tillstånd från Bergsstaten 2013.

Äntligen – nu finns Gefle Dagblad som app! Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Annons