Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försiktig satsning Sandviks vinst

SANDVIKEN/EkonomiEn försiktig placering och en lansering vid rätt tillfälle har räddat Sandviks pensionsstiftelse från det värderas som drabbat stiftelserna för andra stora bolag.

Annons
Sandvik drog igång sin pensionsstiftelse i augusti förra året. Drygt en miljard kronor placerades i stiftelsen, som ska förvalta pensionsmedel för koncernens tjänstemän. Uppgiften är att förvalta pengarna med en rimlig balans mellan säkerhet och god avkastning och på så sätt sänka företagets pensionskostnader.

Sandvik följde därmed exemplet från en rad andra storföretag som redan hade bildat egna pensionsstiftelser. Men flera av av dem har drabbats hårt av raset på aktiemarknaden.

Volvo har tvingats reservera 518 miljoner kronor i sitt halvårsresultat på grund av värderaset i bolagets pensionsstiftelse. Nordea meddelade i förra veckan att banken tvingas sätta av över en miljard av samma anledning. Flera andra stora företag väntas enligt tidningen Dagens Industri bli tvungna att sätta av stora summor för att täcka hålen i stiftelserna.

Försiktig strategi
Sandviks stiftelse, har sedan förra hösten placerat bara cirka tio procent av medlen i aktier. Den försiktiga strategin har lett till att stiftelsens tillgångar har ökat i värde med några tiotal miljoner.

- Man kan säga att vi har pengarna kvar, med en liten förräntning, säger Anders Vrethem, chef för revisionen inom Sandvikkoncernen.

Flera andra storbolag bildade sina pensionsstiftelser under 1999 och 2000 då tilltron till börsen och aktiemarknaden fortfarande var stor. Det ledde också till att stiftelserna satsat hårt i aktier, en strategi som hittills har varit kostsam.
Sandvik valde att vänta med att dra igång sin stiftelse till förra året.

- Vi såg att det inte var så väldigt goda förutsättningar tidigare, säger Anders Vrethem.

Men han räknar med att även Sandviks pensionsstiftelse kommer att placera en större andel av sina medel i aktier, när förutsättningarna på aktiemarknaden ser annorlunda ut.
- Det är styrelsen som avgör, säger Anders Vrethem.

I styrelsen sitter tre representanter för bolaget och tre representanter för arbetstagarna.

SVEN-OLOF EKMAN