Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare: Farliga ämnen i viner

Majoriteten av testade franska viner innehöll ftalater, enligt en ny studie.
Ämnena är kända för sin hormonstörande effekt och för konsumenterna är de svåra att undvika.

– Det är obehagligt att det kan finnas i billiga viner. Det är med vin som med allt annat, man får det man betalar för, säger den svenske vinmakaren Lars Torstenson.

Forskare vid franska Laboratorie Excell undersökte 100 viner från landet. Av dem innehöll 59 "väsentliga mängder" dibutylftalat (DBT), ett hormonstörande ämne som räknas till ett av de tre farligaste ftalaterna.

Flera av vinerna innehöll även andra typer av ftalater. Endast 17 viner saknade spår av ämnena.

Från produktionen

Enligt Torstenson är det i billigare vinsorter som ftalater hittats, vilket antingen kan förklaras av att vinet lagrats i cisterner som behandlats med epoxi eller undermåliga plastslangar som fäller ftalater när de blir gamla.

– Man har inte investerat i produktionen, säger han.

Varken han eller Bo Jönsson, professor vid Lunds universitet, förvånas över att ämnena hittats i vin. Livsmedel är ett vanligt sätt för människor att få i sig ftalaterna. Däremot behöver ämnet hanteras med försiktighet – inte minst av vinproducenterna.

– Om försiktighetsprincipen ska gälla så bör man absolut se över vilka andra ämnen som kan användas, säger Jönsson.

För konsumenter är det svårt att undvika att få i sig ämnena som är väldigt vanliga. Hur människokroppen påverkas av ämnena i de doser vi utsätts för dagligen är inte helt känt. Men de halter som hittats i vinerna behöver inte utgöra något hälsohot.

– Vin i sig ska man inte konsumera för mycket av. Av just den anledningen behöver man kanske inte oroa sig över ftalaterna i det här fallet. Men de finns överallt runt omkring oss och det är bra om vi exponeras så lite som möjligt, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Billigare sorter

Forskarna som genomförde studien tittade även på 30 lagrade spritdrycker. Bland dem var mängden ftalater ännu högre. I nio av tio prov hittades DBT och i lika många hittade man dietylhexylftalat (DEHP).

Forskarna bakom studien konstaterar att det låga antalet vin- och spritsorter man undersökt gör den statistiska tillförlitligheten begränsad.

TT