Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare ska kartlägga sjukskrivningar

GÄVLEOmvårdnad Gävle ber forskare om hjälp med att göra något åt att allt fler av förvaltningens anställda är långtidssjukskrivna. En studie ska kartlägga orsaker och resultera i bra rehabilitering.

- Vi fokuserar mycket på individen, hur du upplever det. Sjukskrivningarna är något som håller på att eskalera i landet, men där man står rätt handfallna och inte vet vad de beror på, säger Pia Jansson von Vultée, distriktsläkare och forskare på Ceos, Centrum för miljörelaterad stress och ohälsa.

Skickat ut enkät
Ceos, ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset, Uppsala universitet och landstinget i Uppland, har i dagarna skickat ut en enkät till 100 långtidssjukskrivna och 100 i tjänst, slumpvis utvalda, vid omvårdnadsförvaltningen. De som är sjukskrivna har stressrelaterade diagnoser som utmattningsdepression, magsår och värk i axlar och nacke. I enkäten finns frågor om hur man upplever sin situation både på arbetet och i privatlivet.
- Det diskuteras om en betydande arbetsmiljöfaktor är för lite påverkansmöjligheter, ger Pia Jansson von Vultée som ett exempel.
De får också testa hur mycket av stresshormonet kortisol de har i blodet. Företagshälsovården och försäkringskassan ingår i samarbetet. Tanken är att deltagarna ska få hjälp med de besvär som upptäcks.
I slutet av sommaren tror Pia Jansson von Vultée att de ska kunna se vilka faktorer som påverkar hälsan. Bland dem som jobbar kan det visa sig att det finns de som är i riskzonen för att bli sjuka.
Hon hoppas få fortsätta arbetet under hösten med att prova olika sätt att komma tillrätta med de problem som undersökningen visar på.

ANNA BAGGE