Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare utbyter idéer

I en knapp vecka har knappt ett 40-tal utländska doktorander huserat på Högskolan i Gävle. I går anslöt nästan lika många erfarna forskare från hela världen för att utbyta geografiska kunskaper.
– Det är en unik konferens inom vårt forskningsområde, säger professorn Bin Jiang.

Det är tredje gången som det internationella kartografiska sällskapet ICA samlar forskare för att diskutera geografisk lära.

Tidigare har träffarna hållits i Wien samt i amerikanska Georgia, men i år lyckades Bin Jiang, professor i samhällsbyggnad vid Högskolan i Gävle, få konferensen till Sverige.

– Vi diskuterar hur insamlad geografisk information kan analyseras. Kunskapen är användbar till exempel när kartor framställs och är viktig för beslutsfattare när samhällen byggs upp, berättar Bin Jiang.

Det är främst forskare med geografiska kunskaper som kommit till Gävle, men bland föreläsarna hittas också experter från datavärlden. Ett och annat svensk ansikte syns till, men mest handlar det om forskare från utlandet.

Kina, USA, Kanada och många av de europeiska länderna finns representerade genom de 36 forskarna och 38 doktoranderna.

– Genom konferensen kan de unga doktoranderna utbyta information med de mer erfarna forskarna. En sådan här träff inom vårt område har aldrig anordnats i Sverige förut, säger Bin Jiang.

Svenske Bengt Rystedt, som tidigare var ordförande i det internationella kartografiska sällskapet, hade bjudits in för att invigningstala i går förmiddag.

Han kan se fördelar med att Gävle i år agerar värdstad för konferensen.

– Kanske någon av de yngre som är här i dag söker professurer vid högskolan i framtiden. Det har hänt förr, säger Bengt Rystedt.