Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare vill punktera myter om äldres sexliv

Äldre människor har aldrig sex.

Det är en av myterna som forskaren Peter Öberg ska försöka sticka hål på.

– Jag vill motverka stereotyper om hur äldre lever sina liv. Intima relationer är en del av en god ålderdom, säger han.

Peter Öberg vid Högskolan i Gävle och en kollega i Stockholm får dela på 1,4 miljoner kronor från FAS, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Forskningsprojektet startar till hösten och ska pågå i två år.

– Vi ska intervjua ett 30-tal äldre mellan 60 och 90 år som har inlett nya relationer; ett nytt äktenskap, en särbo- eller samborelation. Vi vill också träffa personer som aktivt dejtar eller söker sexuella möten, både hetero- och homosexuella, säger Peter Öberg.

Andelen frånskilda äldre ökar, i Sverige finns drygt en miljon singlar över 60 år. Hur deras sexliv ser ut är ett outforskat område.

– Nya generationer blir gamla och åldrandets landskap förändras. 40-talisterna släppte sexualiteten fri och man kan tänka sig att de bär med sig sina värderingar, säger Peter Öberg.

Enligt honom finns en ”ålderism” i samhället som osynliggör stora delar av äldres liv. Uppmärksamheten handlar ofta om problem inom vården, sällan om positiva aspekter av åldrandet.

– Den stackars äldre ensamma människan är en stereotyp, vi har också myten om asexuella äldre. Nu har det börjat komma filmer om äldres sexualitet, men det är fortfarande ovanligt att vi till exempel ser människor som är över 50 år i en reklam för underkläder, säger Peter Öberg.

Han vill också undersöka hur de nya relationerna påverkar äldrevården. Är man till exempel lika benägen att vårda sin partner efter en kort relation som efter ett långt äktenskap?

– Att älska varandra i nöd är inte så lätt. Och ofta är det kvinnan som får bli omsorgsgivare eftersom männen dör först, säger Peter Öberg.

Den tredje åldern brukar syfta på perioden som inträffar när barnen är vuxna och man fortfarande är pigg. Kanske är det först då många kan gå in i ”rena relationer” som enbart bygger på emotionella band och inte har ekonomiska orsaker eller syftar till att alstra barn, menar Peter Öberg.

– Hur vi upplever åldrandet beror på vilka bilder vi har. I dag anses intima relationer och sexualitet vara en del av en god ålderdom och ett aktivt åldrande, säger han.