Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskola kvar - om föräldrarna betalar

GÄVLE Öppna förskolan i Sätra läggs ner i sommar.
Men öppna förskolan i Andersberg får vara kvar - men blir inte längre gratis.

Annons
Det oväntade beslutet tog barn- och ungdomsnämnden i Gävle på onsdagen.
- Föräldrarna i Andersberg kommer säkert att jubla, sa Birgitta Drugge, som arbetar i öppna förskolan i Andersberg.
- Men fråga dem i Sätra, vad de tycker. Hos oss blir det väl gråt i morgon, sa Lena Johansson som arbetar i Sätra.

Båda var närmast chockade över det beslut som nämnden tog, och som de inte hört något om i förväg. Beslutet innebär både att man ska ta betalt för öppna förskolan och att föräldrarna ska städa lokalerna själva.
- Det kommer inte att fungera. Det kanske fungerar med de föräldrar som är så aktiva nu, men sedan kommer det andra föräldrar. I Skutskär har man prövat och där gick det inte, säger Lena Johansson.
Birgitta Drugge oroar sig över vad som händer om man börjar ta betalt:
- Vilka kommer då? De som verkligen behöver öppna förskolan har ju inte råd, säger hon.
Det förslag som fanns inför dagens möte var att både öppna förskolan i Andersberg och öppna förskolan i Sätra skulle läggas ner till sommaren.
Föräldrar på båda ställena har protesterat men mest aktiva har föräldrarna i Andersberg varit. De har lämnat förslag på vad man kan spara på i stället, och de hade nämndens ordförande Jens Leidermark, s, nappat på.

Hans yrkande blev därför att bara Sätra läggs ner, att Andersberg får vara kvar men att förvaltningen ska utreda föräldrarnas förslag, inklusive förslaget att ta betalt med 300 kronor per termin och att föräldrarna städar själva. På moderaternas förslag beslöts att avgiften, om den införs, även ska gälla öppna förskolan i Hedesunda.
Dessutom ska man undersöka om öppna förskolan kan flytta in i Andersbergsskolans lokaler.
Mot förslaget röstade mp och v som ansåg att både Sätra och Andersberg ska vara kvar tills den utlovade familjecentralen öppnar. Enligt Jens Leidermark, som ingår i den grupp som utreder familjecentralen, hamnar den troligen i Sätra, fast inget är beslutat ännu.