Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskoleprotester mot 3G-mast

GÄVLEFöräldrar och lärare på Svangårdens förskola i Strömsbro vill inte ha någon 3G-mast utanför skolan.

De har lämnat in en protestlista mot det planerade bygget till kommunen.
-Vi tycker att det finns för lite forskning om vad det finns för risker med att bo i närheten av de här 3G-masterna. Jag tycker inte att man ska utsätta barn för den risken, säger Inga Hillbom Lindberg från föräldrarådet på förskolan.
De har sedan i maj samlat in 49 namnunderskrifter från föräldrar och lärare på Svangården. I uppropet mot mastbygget hänvisar de till två forskare som visar att särskilt barn kan vara känsliga för strålningen från masten.
"Strålningen når längre in i hjärnan hos barn eftersom de har tunnare skallben och mindre muskulatur", skriver man och hänvisar till Lennart Hardell, professor i onkologi vid regionssjukhuset i Örebro.

Risk för blodcancer
Enligt uppropet har dessutom Dr Neil Cherry vid Lincoln University på Nya Zeeland visat att risken för blodcancer ökar om man vistas närmare än 500 meter från masten.
Inom den radien finns förutom förskolan Svangården även Kardborrens personalkooperativ och en särskola. Dessutom äldreboendet Selggrenska.
-De äldre ska inte heller behöva leva med ständig strålning i närheten. De bor nästan ännu närmare masten än förskolan där jag har min dotter, säger Inga Hillbom Lindberg.
Hon hoppas att protesterna ska göra att kommunen stoppar mastbygget.
-Jag vet inte om bygglovsansökan är beviljad, men vår förhoppning är i alla fall att bygg- och miljö tänker igenom det här ytterligare, säger hon.
MAGNUS LUNDQUIST