Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolor får inte laga mat

Några av de kommunala förskolorna i Gävle har lagat mat till barnen trots att kommunen har ett avtal som säger att förskolorna ska köpa färdiga portioner av Sodexo.
Nu har Sodexo klagat hos kommunen som skickat ut ett brev till förskolecheferna där de uppmanas att sätta stopp för matlagningen.

Ungefär hälften av de kommunala förskolorna i Gävle har bara mottagningskök. Dessa kök är inte godkända för beredning av mat. Kommunens kostavtal säger därför att dessa förskolor ska köpa färdiga portioner av Sodexo.

Men nu har Sodexo kontaktat Gävle kommun och klagat över att vissa förskolor inte följer avtalet. De har i stället köpt in matvaror och lagat mat i mottagningsköket.

– Jag tror att det är så att vissa dagar när det har varit mindre populära rätter på menyn så har förskolorna i stället beställt hem en sats pannkakssmet, säger Svante Bertilsson på kommunledningskontoret.

Men detta är alltstå inte tillåtet för de förskolor som bara har mottagningskök. Därför har alla förskolechefer nu fått ett brev från kommunen där de uppmanas att informera personalen om vilka regler som gäller.

– Dels så strider det mot vårt avtal med Sodexo. Dels så är det så att menyerna är framtagna enligt Livsmedelsverkets kostrekommendationer och om man struntar i menyerna vissa dagar så går man ifrån dessa rekommendationer, säger Svante Bertilsson.