Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslagen förödande för Kungsberget

Höjd moms och höjt elpris skulle få stor effekt på besöksnäringen, inte minst för Kungsberget,skriver fyra moderater.

Ska besöksnäringen växa eller minska i Sverige? Den frågan är ytterst berättigad med tanke på de konsekvenser som skulle inträffa om förslagen från S, V och MP blir verklighet.

Nyligen besökte vi Moderater destination Kungsberget. Syftet med besöket var att ta reda på hur olika skarpa politiska förslag som finns från olika politiska partier påverkar besöksnäringen i Sverige och Kungsberget.

Det finns förslag från olika oppositionspartier om höjda elskatter, fördubblad moms på mat på restauranger och tredubblad arbetsavgift för unga. Lägg till det enhetlig moms på liftkort som skulle innebära en höjning av momsen från sex till 25 procent så förstår man att det är politiska förslag från oppositionspartier som skulle innebära kraftiga kostnadsökningar för de som åker skidor i Sverige, och det riskerar att göra många unga arbetslösa.

Den svenska besöksnäringen är viktig för att skapa jobb och tillväxt i hela landet. Branschorganisationen Visita beräknar att 10 000 nya jobb tillkommit enbart på grund av den sänkta restaurangmomsen.

På Kungsbergets skidanläggning har Branäsgruppen, som tog över efter Sandvikens kommun, tillsammans med externa investerare hittills på tre år investerat nästan 300 miljoner för att anläggningen ska bli mer attraktiv och att få fler att stanna fler dagar. Och de flesta av investerarna kommer från närområdet! I dag kan Kungsberget därmed erbjuda 870 bäddar. För Gävleborgs Län och Sandvikens kommun betyder det fler jobb och ökad ekonomisk tillväxt.

S, V och Mp föreslår bland annat fördubblad restaurangmoms, tredubblad arbetsgivaravgift för unga, tredubblad moms på liftkort och höjd elskatt. Det skulle vara ett oerhört slag mot den svenska besöksnäringen.

En barnfamilj skulle få 59 000 mindre att röra sig med Vänsterpartiets budgetmotion i riksdagen per år, och hur ska de då ha råd att åka skidor med en så kraftig skattehöjning/konsumtionsindragning?

De höjda kostnaderna skulle påverka Kungsbergets utvecklingsmöjligheter och antalet medarbetare skulle troligtvis bli färre, var det klara besked som vi fick under vårt besök. Man berättade att alla förslagen kommer att försämra villkoren i branschen och då finns det självklart risk att det blir personalneddragningar.

Man berättade vidare att eftersom de är en elintensiv bransch så blir ett höjt elpris också rejäl tungt för verksamheten. Branäsgruppens plan för utveckling av Kungsberget riskerar också att påverkas negativt om kostnaderna stiger kraftigt och antalet besökare minskar när priserna stiger.

Nya Moderaterna vill i stället ha konkreta förslag för vad vi kan göra för att ge företagen i besöksnäringen bättre möjligheter för att ta emot fler gäster. Vi vill bidra till att minska arbetslösheten i Sverige i stället för att den ska behöva öka om förslagen från S, V och MP genomförs.

För många anställda på Kungsberget är det första jobbet och därmed också den första raden i de ungas CV. Vi vill att fler unga ska få sitt första CV i stället för att sättas i socialdemokratisk Ams-kurs.

Nya Moderaterna har sänkt arbetsgivaravgifterna för unga, för att fler unga ska få chans till jobb. Vi har sänkt restaurangmomsen och gjort svarta jobb vita. Vi är övertygade om att bättre villkor för företagande gör att fler kan anställas, få en egen försörjning och få större möjlighet att själv forma sitt liv. Ett arbete är så mycket mer än bara en lön.

Genom ett bättre företagsklimat så kan vi minska arbetslösheten. Valet är ditt. Fler unga som kan skriva sitt första CV eller meningslösa Ams-kurser efter 90 dagar med S, V, och MP:s oppositionspolitik.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Daniel Sjöberg, M

Sandviken

Urban Nilsson, M

Sandviken

Jonas Klang, M

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel