Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först långlopp

/
  • I höstas skaffade Anna Karin Åhsgren angorakaniner igen. Efter loppet räknar hon med att få lite mer tid för Barbie och de andra igen.
  • På lördag når Anna Karin Åhsgren målet med årets träning, starten till de fem milen på Lidingö.

På lördag är det dags. Då går startskottet för de fem milen på Lidingö, målet för Anna Karin Åhsgrens träning.

Annons

I torsdags sprang Anna Karin Åhsgren sin sista runda inför loppet, en mil, tillsammans med de andra deltagarna i Lidingöloppets turnéstopp hos Hemlingby löparklubb. Nu väntar vila och uppladdning inför lördagen.

Men vila i stillhet blir det inte, även om löparskorna får stå. Hon räknar med några långturer på cykel och ett par styrkepass sista veckan innan loppet. Det gäller att ta det försiktigt och inte riskera att skada sig.

– Jag har lite småont i ena foten.

Det skulle vara en stor besvikelse om något hindrade henne från att delta i det hon tränat för sedan i januari och velat springa i flera år. I stort sett har hon kunnat fullfölja sitt träningsupplägg.

– Det har blivit lite mindre sista veckan, jag har känt mig lite sliten i kroppen.

Ju närmare loppet hon kommer desto viktigare blir den mentala delen av träningen.

– Det betyder mycket. Man får se sig själv springande komma i mål, överlycklig, säger hon och skrattar.

Hon peppar sig själv med att tänka att allt kommer att gå och kännas bra. Lidingö är också välbekant springterräng som hon trivs i.

Förutom att äta och sova ordentligt tänker hon på hur hon ska lägga upp loppet. Det gäller att inte ta ut sig i början, runt 65 minuter vill hon springa den första av de fem milen på. Och ta det lugnt och gå i backarna under hela loppet, inte minst nerför.

– 5.30 hoppas jag att jag ska klara det på, säger hon och tillägger att hon är nöjd med allt under sex timmar.

När hon står på startlinjen brukar hon känna glädje över att få vara med och längtan efter att springa igen efter de senaste dagarnas uppehåll. Önskevädret på lördag är runt tio grader, vindstilla och duggregn. Då trivs hon bäst.

Under flera månader har alla tankar och all träning varit inriktad på den 7 maj. Vad händer sedan?

Då ska hon ta det lite lugnare med träningen ett tag och få tid över till annat som hon inte riktigt hunnit med, som trädgårdslandet, angorakaninerna och handarbetet till exempel. Hon spinner garn av kaninhåren som hon sedan sticker av.

Och i höst väntar nog Lidingöloppets tre mil.

Fotnot: För den som vill prata löpning med andra på nätet finns bland andra sajterna www.funbeat.se, www.jogg.se och www.puls.se.

Mer läsning

Annons