Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först pris sedan fest

/

Är det något japaner kan är det att buga.
Förutom att vinna Nobelpris 2008 vill säga.

Annons

Oj, vad det bugades elegant när prisernas pris delades ut.
Stockholm den här tiden på året är i sin mest deprimerande väderfas. Ett gråblekt ljus klingar av redan tidigt på eftermiddagen. Onsdagen bjöd dessutom på ett kletigt regn.
Men sådana trivialiteter sänkte säkert inte Nobelpristagarnas humör, den här dagen som är krönet på deras karriärer.
Ett upplyst och festklätt Stockholms konserthus väntade varmt på dem. Ceremonin inleddes klockan halv fem som alltid.
Slängkyss till familjen
Vad rör sig i sinnena på snillena när de placeras framför en för dem främmande kung, drottning, kronprinsessa, prins och prinsessa?
Svårt att veta. Några större känsloyttringar bjöd den tidiga kvällen inte på.
Kemipristagaren Martin Chalfie kostade i alla fall på sig en slängkyss till familjen på parkett. Och nog verkade ekonomipristagaren Paul Krugman något rörd när han tog emot medalj och diplom av kung Carl Gustav.
Tio pristagare fanns på plats i år. Fysikpristagaren Yoichiro Nambu, 87 år, hade inte möjlighet att komma. Den tolfte pristagaren, Martti Ahtisaari, fick fredspriset i Oslo tidigare på dagen.
Svårt språk
Inte mindre än tre japaner belönades i år: Makoto Kobayashi och Toshihide Maskawa i fysik samt Osamu Shimomura i kemi. Dessutom är Yoichiru Nambu född i Japan, men amerikansk medborgare sedan länge.
2008 är Japans hittills största framgång i Nobelprissammanhang.
Som representanter för ett folk där bugandet är en självklar tradition höll pristagarna fanan högt. Sällan har svensk kunglighet och vetenskapselit möts av mer stilfulla bugningar som tack för denna den högsta äran.
Professor Måns Ehrenberg gjorde en tapper insats genom att läsa prismotiveringen på japanska för Osamu Shimomura. Möjligen förstod kemipristagaren något av stakandet.
Stramt blomster
Litteraturpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio hade bytt ut de trogna sandalerna mot glänsande lackskor. Mycket koncentrerat följde han med i sin översättningsskrift när företrädare för akademierna talade inför prisöverlämningarna. I hans fall kom berömmet från professor Horace Engdahl, som menade att pristagaren är ”en nomad i världen”.
– Le Clézios tidiga böcker är en verbal ”big bang”, sade Svenska akademiens ständige sekreterare och överöste den reslige och bereste fransmannen-mauritiern med lovord.
Årets blomsterarrangemang var stramt snarare än praktfullt. Det gick i rött och grönt, med stora röda nejlikebollar längs scenkanten. Blommorna var en gåva från italienska San Remo, där Alfred Nobel slutade sina dagar den 10 december 1896.

Mer läsning

Annons