Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första elbilen till poolen

Kommunens bilpool förstärks med sin första elbil.

– Den är skön att köra, men man får vara försiktig med bromsen, säger Inger Schörling, MP.

Bilen är av det norska märket Think och poolen har lånat den av Gävle Energi. På måndag blir den tillgänglig för alla som arbetar inom kommunen. Bilpoolen är till för anställda som då och då behöver bil i tjänsten.

– Att erbjuda medarbetarna en elbil är en del av vårt mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 2025, säger Inger Schörling som är ordförande i tekniska nämnden.

Bilen går inte särskilt långt. Den klarar att köra 16 mil på sommaren och tio mil på vintern innan batteriet behöver laddas. Laddningstiden är åtta till tio timmar. Det är ingen bil som tjänstemännen kan ta om de ska på möte utanför kommungränsen precis.

– Det är i första hand här i Gävle som man kan köra med den om man behöver, säger Eva-Lena Söderlund som är ansvarig för poolen.

I bilpoolen finns i dag tolv bilar och en minibuss. Bussen körs på bensin, men resten är miljöbilar som tankas med diesel. Om elbilen blir flitigt använd är det möjligt att poolen får fler framöver.