Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första gruppbostaden 30 år

GÄVLE
För 30 år sedan flyttade 16 utvecklingsstörda personer ut från Karlsbergs vårdhem till ett mindre boende i Sätra. Det blev Gävles första gruppbostad.

Annons
Än i dag finns boendet kvar och i går kväll firades jubileet med middag för ett 40-tal inbjudna i en kvarterslokal i Sätra.
På plats fanns nuvarande och före detta boende, anhöriga, gode män och personal. En av dem som jubilerade var 80-åriga Aina Jansson som var med under flytten för 30 år sedan och fortfarande bor kvar.
- Jag har trivts bra, säger hon.
Det var 1973 som de 16 personerna lämnade Karlsbergs vårdhem och fick ett nytt hem på Ulvsätersvägen i Sätra.
Med i flytten följde också personal.
Detta var ett första steg i den vårdhemsavveckling som skulle följa de kommande decennierna.
- De utvecklingsstörda skulle integreras i samhället, säger Ingegerd Larsson som var föreståndare på Karlsbergs vårdhem när de 16 flyttade ut.
Även om standarden på gruppbostaden på Ulvsätersvägen inledningsvis var ganska påver var det ändå en stor skillnad jämfört med Karlsbergs vårdhem. Där hade de boende inte ens rinnande vatten på rummet. Efter klockan nio på kvällen fanns inga möjligheter att få vatten överhuvudtaget.
För de utflyttade blev det en stor förändring att få bo i ett "vanligt" bostadsområde med "vanliga" människor. Men övergången gick bra.
- De blev accepterade i området, säger Birgitta Malmqvist, som var gruppbostadens första föreståndare.
Bostaden på Ulvsätersvägen utvecklades efterhand från att vara ett enkelt "inackorderingshem" till det som i dag kallas servicebostad. Antalet boende har minskats till nio. Alla har i dag en egen lägenhet. Något gemensamt kök finns inte längre utan var och en lagar sin egen mat i sitt eget kök. Till sin hjälp har de utvecklingsstörda sju habiliterare.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se