Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första klassen inloggad

Nu får pennan och pappret konkurrens av sprillans nya bärbara datorer i Sandvikens gymnasieskola.
I går startade utdelningen till ettorna vid samhällsprogrammet.

Annons

– Det känns jätteskönt och det blir både lättare och roligare att jobba i skolan. Vi kommer nog att använda den mest i SO-ämnen och svenska, säger eleven Moa Birgersson.

Hon var det första som kunde kvittera ut en skol-PC av märket Dell. Den ser lätt och smidig ut.

– Jag ska vara extra aktsam och är lite rädd för att någon ska sno den, säger hon.

Erik Holmqvist, IT-strateg vid Sandvikens gymnasieskola, berättar att datorerna är försäkrade hos Dell. Han hoppas att eleverna tar väl hand om datorerna.

Vad gör ni om någon glömmer datorn på bussen och den aldrig hittas?

– Vi utgår från att eleven berättar exakt vad som har hänt. Sedan diskuterar personal, eleven och föräldrar tillsammans. Förhoppningsvis täcker försäkringen.

Vid stöld och skadegörelse så bedöms fallen enskilt.

Hur kontrollerar ni att eleverna inte surfar på Facebook under lektionstid?

– Det kan vi inte ha full kontroll över. Dessutom har de sociala medierna kommit för att stanna och vi måste hänga med annars stannar utvecklingen i skolan.

Trådlöst nätverk har installerats runt hela gymnasiecampus. För att eleverna ska kunna surfa hemma krävs dock att de har tillgång till internet där.

Elever i årskurs 1 och deras lärare var de första som fick kvittera ut datorer. Sammanlagt 600 personer ska få datorer i höst.

Vidare planeras att Sandvikens samtliga lärare i grundskolan ska få varsin dator under 2011 samt att grundskolans elever successivt under 2012 och 2013 kommer att förses med datorer. Om nu politikerna säger ja till planerna.

Annons