Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första prishöjningen på 13 år

GÄVLE

- Det är andra gången sedan 1988 som vi ändrar våra priser. En gång har vi höjt dem, en gång har vi sänkt. Anledningen till höjningen med kort varsel nu är att företaget blöder. Förlusten har varit hundra miljoner året de senaste åren.
Det säger Svensk bilprovnings marknadsdirektör Michael Jonasson.

Svensk bilprovning bestämmer själv inte över sina intäkter. Tidigare fastställde regeringen bilprovningens prislista. Sedan två år är det Vägverkets ansvar.

- Vi ville få höja senast 1 april för att få en chans att rädda årets budget. Jag fick beskedet från Vägverket i måndags.

Informationen gick ut till pressen och bilprovningens alla stationer förra onsdagen, fem dagar för höjningen. Annonsering i tidningar eller teve har inte gjorts. Några sådana pengar finns inte hos bilprovningen, förklarar Jonasson.

- Det är alltid en avvägningsfråga när man ska informera om en prishöjning. Hade vi väntat med höjningen en månad till skulle trycket på våra bokningar ha blivit enormt på grund av alla som skulle försöka boka om sin tid, säger han.

Förklaringen till den våldsamma höjningen på lätta släpvagnar är att alla fordonsslag i fortsättningen ska bära sina kostnader.
En släpvagn kan verka enkel att kontrollera jämfört med en bil. Släpfordon tas in på lastbilsbanor som är mycket dyrare än personbilsbanorna. Dessutom går det åt två man för att man ska kunna kolla påskjutsbromsarna på en släpvagn.