Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvaret behöver FRA

Nina Larsson, fp

försvarar FRA-lagen.

Att överhuvudtaget använda militärt våld för att försvara vår frihet och demokrati kan ifrågasättas. Men vi accepterar det för att alternativet är så mycket värre och behovet av en fungerande försvarsmakt är något de flesta anser angeläget.

En viktig del i vårt försvar är att ha en god försvarsunderrättelsetjänst. Först och allra främst för att vi ska kunna upptäcka allvarliga hot mot vår frihet och demokrati. Tenderar vårt närområde att gå mot en mer aggressiv inriktning är det av högsta vikt att få veta det, i tid.

Men att ha en fungerande försvarsunderrättelsetjänst är också viktigt för att Sverige som nation ska kunna förhålla sig till omvärlden på rätt grunder. Att våra utlandsinstanser kan verka efter bra underlag och att säkerheten för såväl civila som militära internationella insatser kan göras så hög som möjligt. Men hotbilden är föränderlig och komplex. Det ställs idag höga krav att kunna trygga vår frihet och säkerhet för olika svårartade händelser och aggressioner.

FRA utgör en viktig del i vår försvarsunderrättelsetjänst sedan andra världskriget och har bistått vår demokrati kontinuerligt sedan dess.

FRA arbetar utifrån en så kallad normalbild där man över tid (det vill säga flera år) kan upptäcka minskad eller ökad aktivitet och därefter fundera över vad denna förändring beror på. Signalspaningsverktyget kan också användas för att verifiera annan inhämtad information som kan påverka vår säkerhet.

Att lagreglera en verksamhet som går ut på att signalspana på andra är ingen lätt uppgift. Verksamheten är obehaglig som sådan, men än obehagligare om den fått fortsätta oreglerad. Det har alltid funnits en avvägning av integritetsskäl. En problematik som är svår då samma kanaler används för trafik av intresse och trafik som är helt ointressant.

Vi arbetade hårt för att få till stånd ordentliga kontrollmekanismer och se till att den verksamhet som är lagreglerad att rikta sig mot yttre hot inte av misstag eller missbruk påverkar enskilda. Detta uppnådde vi i allt väsentligt redan förra året men det har nu förbättrats ytterligare. Avvägningen är och kommer alltid vara ett liberalt dilemma men konsekvenserna att stå utan god försvarsunderrättelsetjänst riskerar bli så mycket värre.

Nina Larsson, fp

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel