Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtroendeklyftan växer

GÄVLEFörtroendeklyftan mellan fack och företagsledning på Korsnäs växer.

Annons
I senaste numret av Pappers medlemstidning Karskäringen välkomnar facket beskedet att personaldirektören Torbjörn Larsson ska lämna sin post. Enligt facket är det han som haft ansvaret för att Korsnäs personalpolitik har havererat.
- Hela ledningen har naturligtvis också ett stort ansvar. Men en betydande del av skulden för att det har gått så dåligt ligger hos Torbjörn Larsson, säger Jan-Henrik Sandberg, ordförande i Pappers avdelning 3.
I artikeln i medlemstidningen går han till hårt angrepp på Korsnäsledningen i allmänhet och Torbjörn Larsson i synnerhet.

Projektarbete
Vd:n på Korsnäs, Per Lindberg, bekräftar att Torbjörn Larsson sedan en tid arbetar med ett projekt för Kinnevikkoncernen. Men han förnekar att han ska lämna posten som personaldirektör. Tillförordnad personalansvarig blir Roger Nyman, som redan arbetar på Korsnäs personalavdelning.
- Men detta har definitivt inget med Torbjörn Larssons insatser på Korsnäs att göra, säger Per Lindberg.
Han vill inte kommentera vilket uppdrag Torbjörn Larsson har för Kinnevik eller för hur lång tid. Enligt Per Lindberg hänger hans återkomst som personaldirektör bland annat på hur projektet på Kinnevik fortlöper.
Roger Nyman tillträder sin nya tjänst på måndag och uppdraget gäller tills vidare.
I medlemstidningen skriver Jan-Henrik Sandberg att manipulation har ersatt ärlig och uppriktig samverkan på Korsnäs.
Det gäller inte minst den stora stridsfrågan just nu på företaget, uppsägningarna av sex pappersarbetare.
Enligt facket har uppsägningarna skett i strid med lagen och företaget får hård kritik för sitt sätt att hantera frågan.
- Om vi har oenighet i principfrågor kan man ha mera tålamod. När man utsätter enskilda anställda för övergrepp tvingas vi agera.
- Folk kan inte stå ut med en sådan behandling hur länge som helst, säger Jan-Henrik Sandberg.

Inga kommentarer
Torbjörn Larsson vill inte kommentera kritiken från Pappers ordförande.
- Jag kan bara tolka det som ett uttryck för affekt och desperation, säger Torbjörn Larsson, som själv inte håller det för omöjligt att han återkommer som personaldirektör på Korsnäs.
Vd:n Per Lindberg kallar artikeln i medlemstidningen "rejält obalanserad".
- Det är oerhört tråkigt att man gör på det viset. Jag instämmer inte på något sätt i den kritiken, säger Per Lindberg.

Centrala förhandlingar
På måndag inleds de centrala förhandlingarna om uppsägningarna av de sex anställda. Facket kräver att uppsägningarna dras tillbaka och begär dessutom kraftiga skadestånd av Korsnäs.
Per Lindberg förnekar inte att företagsledningen har en del av ansvaret för den infekterade situationen på Korsnäs.
- Det är inte omöjligt att vi har det. Men jag tror inte vi är ensamma, säger Per Lindberg.Sven-Olof
Ekman
026-15 96 42 svenolof.ekman_gd.se