Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt bråk om arvoden

SANDVIKENBråket om politikerarvodena i Sandviken har pågått hela hösten. I måndags var ärendet uppe i kommunfullmäktige.

Annons
Men det blev inte avgjort. Oppositionen fick igenom en återremiss av ärendet.
Det fanns två förslag för ledamöterna i fullmäktige att ta ställning till på måndagskvällen.
Vid ett sammanträde den fjärde november enades samtliga partier i arvodeskommittén om ett förslag till arvoden. Men den 18:e november togs ett nytt. Den här gången stod endast socialdemokraterna och vänsterpartiet bakom förslaget.
Den stora skillnaden är ersättningsnivåerna för oppositionsråden.
Ersättningarna baseras på gällande arvode för riksdagsledamöter, för närvarande 43 200 kronor/månad. Enligt det första förslaget skulle partier med ett till två mandat få en 20-procentig oppositionsrådsersättning. För partier med tre mandat skulle ersättningen bli 30 procent, för partier med fyra mandat 40 procent och partier med fem eller fler partier skulle få 50 procent. Detta skulle bland annat ha inneburit att miljöpartiet, som har Per-Johan Emtell som enda ledamot i Sandvikens kommunfullmäktige, skulle ha fått en oppositionsrådsplats.
Det andra s- och v-förslaget innebär att partier med ett till två mandat inte får någon oppositionsrådsersättning. Partier med tre mandat ska få 25 procent, fyra mandat ger 30 procent och fem mandat 35 procent. Vänsterpartiets oppositionsråd Karin Nilsson skulle tack vare partiets sju mandat i fullmäktige få en ersättning på 45 procent.
Per-Johan Emtell, miljöpartiet, gick till angrepp mot socialdemokraterna och vänsterpartiet.
- Socialdemokraterna är ett väldigt starkt och domiant parti och man tar för sig mer än vad som är skäligt på oppositionens bekostnad.
Vänsterpartiets Ida Gabrielsson tyckte dock att oppositionspartierna borde vara mer ödmjuka.
- Per-Johan Emtell borde kanske tänka på hur många som röstat på honom. Det är inte så många, sa hon och konstaterade att man inte kan få mer i ersättning än man fått röster.
Folkpartet yrkade på återremiss av ärendet liksom centerpartiet och miljöpartiet. Även kristdemokraterna valdes att ställa sig bakom återremissen. Eftersom man kom upp i en tredjedel av rösterna gick yrkandet igenom.
Kommunfullmäktige tog beslut att arvodeskommitténs förslag nummer två, socialdemokraternas och vänsterpartiets förslag, ska gälla tills vidare. Annars hade det inneburit att politikerna inte skulle kunna få några arvoden alls utbetalda.

KARIN BERGKVIST