Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt celldelning och längre inlåsning

GÄVLE
Kriminalvårdens usla ekonomi kan få konsekvenser för fängelset i Gävle.

Bland annat kan fångarna tvingas vara inlåsta längre på morgnarna när nattpersonalens skift förlängs.
Dubbelbeläggningen, att två fångar tvingas dela cell, fortsätter och kan bli vanligare.

Dyrare i längden
- Rättsprinciper överges på löpande band. I längden blir det dyrare för samhället att släppa ut "bomber", säger Maria Beiron, chef på anstalten i Gävle.
Under måndagen avslöjades nya, röda siffror om kriminalvården ekonomi. För verksamheten i hela landet kan underskottet stiga till 1,9 miljarder inom tre år, om inget görs.
Flera besparingsförslag är kända. Ett går ut på att begränsa fångarnas arbete. När man kortar arbetspassen minskar den ersättning som fångarna har rätt till. Ett annat förslag är att öka dubbelbeläggningen genom att ha två fångar i en cell.
Redan innan nya sparkrav lagts finns dubbelbeläggning på Gävlefängelset. Åtta fångar delar på fyra celler.
- Vi har tagit beslut om att fortsätta dubbelbeläggningen året ut. Det är inte roligt att vara tvångsomhändertagen och sedan tvingas dela rum, säger Maria Beiron.
Anstalten försöker begränsa den tid varje fånge delar en cell. Så fort en plats blir ledig flyttar fången dit och en ny intern tar hans plats i dubbelcellen. Det finns dock fångar som föredrar att dela cell, påpekar Maria Beiron.

Svag påtryckargrupp
Möjligen är landets fångar en svag påtryckagrupp som politikerna har lätt att bortse från när skattemedlen ska fördelas.
Liksom många andra anställda på landets fängelser önskar sig Maria Beiron andra prioriteringar och en större insikt om vad besparingarna innebär, att de som inte får bra vård sannolikt begår nya brott:
- Som samhällsmedborgare är det vård, skola och omsorg man ser. Jag skulle vilja att man prioriterade kriminalvården mer - annars blir det dyrare för samhället i längden. Det är också ekonomi, säger Maria Beiron.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se