Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt kontroll av bilisterna

GÄVLEÅtminstone 80 bilister har rapporterats för fortkörning i Gävle under den Nordiska trafikkontrollveckan.

Annons
Det stora flertalet har kört för fort på 30-begränsade sträckor, vid skolor men också i centrumområdet som är 30-zon sedan fyra veckor.
Åtminstone fem av fortkörarna höll 50 km/tim eller högre och körde där- med automatiskt bort sina körkort. Fyra av dem rapporterades redan i måndags.
- Sen dess verkar det som om folk börjat köra försiktigare. Kanske kan det bero på den uppmärksamhet våra trafikkontroller fått i media, säger Glenn Hillman, biträdande närpolischef.

350 blåskontroller
Närpolisen har inte bara mätt hastigheter. De har också kontrollerat bältesanvändning och nykterhet. Fram till i går eftermiddag hade 350 förare fått blåsa. Dessbättre var alla nyktra.
Dessutom hade drygt 20 personer fått böta för bältesslarv. I några fall gällde det barn som föräldrar eller annan vuxen tillät åka i bilen utan bälte.
Närpolisens trafikkontroller ledde också till några rapporter om olovliga körningar och brister på bilar som inte finns med i riksåklagarens lista för ordningsbot.
Ungefär 30 av fortkörarna ertappades när de passerade trafikpolisens radarbuss. Den var uppställd bland annat på Södra Kungsgatan vid två olika tillfällen under veckan.

Fortsatt kontroll
- Vi fortsätter med trafikkontroller och skärpt ordningshållning både i kväll (fredag) och lördag kväll, säger Hillman och tillägger att personal kallats in på övertid.
Det innebär att veckans slutsiffra över trafiksyndare i Gävle kan stiga betydligt jämfört med resultatet på fredag eftermiddag.
Glenn Hillman ser inte trafikkontrollveckan som en enstaka företeelse utan lovar att närpolisen ska fortsätta med trafikkontroller framöver:
- Kontrollerna den här veckan visar att det behövs. Det är inget bra resultat när det visar sig att så många kör för fort förbi skolor, säger han.


Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se