Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt kontroll av bilisterna

GÄVLEÅtminstone 80 bilister har rapporterats för fortkörning i Gävle under den Nordiska trafikkontrollveckan.

Det stora flertalet har kört för fort på 30-begränsade sträckor, vid skolor men också i centrumområdet som är 30-zon sedan fyra veckor.
Åtminstone fem av fortkörarna höll 50 km/tim eller högre och körde där- med automatiskt bort sina körkort. Fyra av dem rapporterades redan i måndags.
- Sen dess verkar det som om folk börjat köra försiktigare. Kanske kan det bero på den uppmärksamhet våra trafikkontroller fått i media, säger Glenn Hillman, biträdande närpolischef.

350 blåskontroller
Närpolisen har inte bara mätt hastigheter. De har också kontrollerat bältesanvändning och nykterhet. Fram till i går eftermiddag hade 350 förare fått blåsa. Dessbättre var alla nyktra.
Dessutom hade drygt 20 personer fått böta för bältesslarv. I några fall gällde det barn som föräldrar eller annan vuxen tillät åka i bilen utan bälte.
Närpolisens trafikkontroller ledde också till några rapporter om olovliga körningar och brister på bilar som inte finns med i riksåklagarens lista för ordningsbot.
Ungefär 30 av fortkörarna ertappades när de passerade trafikpolisens radarbuss. Den var uppställd bland annat på Södra Kungsgatan vid två olika tillfällen under veckan.

Fortsatt kontroll
- Vi fortsätter med trafikkontroller och skärpt ordningshållning både i kväll (fredag) och lördag kväll, säger Hillman och tillägger att personal kallats in på övertid.
Det innebär att veckans slutsiffra över trafiksyndare i Gävle kan stiga betydligt jämfört med resultatet på fredag eftermiddag.
Glenn Hillman ser inte trafikkontrollveckan som en enstaka företeelse utan lovar att närpolisen ska fortsätta med trafikkontroller framöver:
- Kontrollerna den här veckan visar att det behövs. Det är inget bra resultat när det visar sig att så många kör för fort förbi skolor, säger han.


Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se