Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt låg utbildningsnivå

GÄVLEUtbildningsnivån är fortsatt låg bland Gävleborgarna. Med 22 procent som studerat vidare efter gymnasiet så ligger man allra lägst i landet i åldrarna 25-64 år. Riksgenomsnittet är 30 procent, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Men det varierar mycket mellan kommunerna i vårt utgivningsområde, där gästrikekommunerna och Älvkarleby ingår.

Nästan riksgenomsnittet
I Gävle kommun uppnår man nästan riksgenomsnittet, medan övriga ligger en bit efter. Något som troligen grundar sig i att Gävle är både högskoleort och inflyttningskommun.
Enligt SCB så är det vanligt i hela landet att de som vill studera flyttar ifrån små glesbygdskommuner till högskoleorter, samtidigt som dessa kommuner också har sämre möjligheter att erbjuda kvalificerade arbeten till högskoleutbildade.
Högst andel högutbildade finns inte oväntat i storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Men även i län som Uppsala och Västerbotten har man över 30 procent som fortsatt sina studier. Det beror på att de är säte för större universitet, Umeå i Västerbotten.
Att Stockholms län når 39 procent högutbildade beror dessutom på strukturen på arbetsmarknaden, då regionen drar till sig högutbildad arbetskraft.

Kvinnor högutbildade
Statistiska centralbyrån, SCB, har nu presenterat hur kommunerna låg till vid årsskiftet med studienivån. Den omfattande statistiken visar hur många som enbart har en förgymnasial utbildning, hur många som har gymnasial utbildning av olika längd samt hur många som har en eftergymnasial utbildning av varierande omfattning. Dit räknas även forskarutbildning, som endast en procent av den aktuella befolkningsgruppen har uppnått.
Något som är genomgående i landet är att kvinnor i större grad är högutbildade, jämfört med männen, 33 respektive 29 procent. I vår region är skillnaden allra störst i Hofors, där 22 procent av kvinnorna studerat vidare medan bara 12 procent av männen gjort det.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 63
mattias.jonsson@gd.se