Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt värme i hela landet ännu en tid

GÄSTRIKLANDDen extrema värmen håller i sig minst fem dygn till.

Det hävdar SMHI.
I mitten av nästa vecka kommer eventuellt ett lågtryck in över landet som gör att det blir lite svalare.
- Men det kommer fortfarande att vara temperaturer över det normala, berättar meteorolog Sheldon Johnston på SMHI.
Sommaren 2002 är som helhet den varmaste sedan 1860. Även i Gästrikland har snittemperaturerna varit extremt höga.
Även om det är svårt att på längre sikt förutspå vädret är prognosen för de närmaste fem dygnen säker. Det blir fortsatt varmt och torrt väder. Eventuellt skulle det kunna bli en del lokala regnskurar eller värmeåskväder.
- Det ser ut att bli lika varmt som det är nu, åtminstone fram till onsdag, säger Sheldon Johnston.

Osäker prognos
Men prognosen är osäker, säger han. Det skulle även kunna komma in ett högtryck som i så fall skulle ge lika varmt som nu i ytterligare flera dagar.
Något värmerekord för landet kan man inte tala om. Det har inte bjudits på några rekord vad gäller dagstemperaturerna. I stället har medeltemperaturen stadigt legat över det normala.
Däremot, konstaterar SMHI, kan man redan nu konstatera att sommaren som helhet (juni-augusti) kommer att bli den varmaste sedan mätningarna börjare 1860, det gäller inte minst Gävleborgs län. Även om inga enstaka värmerekord har noterats har snitttemperaturen, dag och natt sammantaget, legat på 18-19 grader, vilket är mycket över det normala.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se