Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtvivlade husägare vänder sig till Anders

Två företagare från Gävle upprörs över de irländska arbetarnas framfart och brist på moral.
– När de är klara ringer husägare oss och är förtvivlade över att jobbet gjorts så dåligt, säger Anders Rönngren.
– Jag skulle också kunna dumpa priserna om jag tippade avfallet i nästa hörn, säger Anders Jansson.

Anders Rönngren tog över Rönngrens Mark & Trädgård för tio år sedan efter sin far. Redan på den tiden dök irländska arbetare upp i Gävle varje år och asfalterade infarter för en billig penning.

– Men nu har de gått över till att lägga sten istället. Att de kommer är ett lika säkert sommartecken som Idas sommarvisa, säger Anders Rönngren.

Han vet att de har fullt upp i Gävle just nu eftersom hans butik säljer golvplattor till dem. Enligt honom har de elva lastbilar som flera gånger per dag dyker upp och handlar stora mängder med sten.

– När de är klara brukar det se snyggt ut. Men de har inga maskiner att göra underarbetet med. Efter första vintern eller redan efter första regnet blir det sättningar. Då har husägarna betalat dem uppemot 100 000 kronor i kontanter. Sen ringer de oss och är förtvivlade över att jobbet gjorts så dåligt.

Han berättar att de utländska arbetarna i reklamlappar lovar garanti, men är borta när resultatet av arbetet börjar synas.

Han eget företag måste göra om jobbet ifall det görs bristfälligt första gången.

En annan skillnad är att han måste betala skatt, moms och arbetsgivaravgifter.

Och inte har han någon nytta av rotavdragen heller.

– Husägare får göra rotavdrag när de anlitar målare, elektriker och byggjobbare. Men avdraget gäller inte trädgårdsarbete. Skulle det gälla oss också skulle irländarna inte ha någon marknad här, säger han.

Anders Jansson äger Furuviks Grävtjänst tillsammans med sin fru. Hans företag gör liknande jobb som de utländska arbetarna. Enligt honom har de ungefär samma priser också. Skillnaden ligger i att irländarna har en mer aggressiv marknadsföring.

– De ringer på hos folk och säger att de kan gå ihop med grannarna för att få jobbet billigare gjort. Om någon avböjer blir de hotfulla och har en hemsk attityd.

På marken som han arrenderar längs vägen till Furuvik har hans konkurrenter dumpat avfall. Gammal asfalt, betong och annat bråte ligger där i stora högar.

Han blir nu tvungen att forsla bort det själv.

– Först måste högarna sorteras. Vi kommer få köra tre vändor till soptippen och det kommer kosta mig minst 10 000 kronor. Men finns där miljöfarligt avfall blir kostnaderna ännu högre.

– Jag fattar inte hur de kan tillåtas göra så här. Jag skulle också kunna dumpa mina priser om jag lät bli att göra underarbetet och fick tippa avfallet i nästa hörn.