Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning inledd mot Juholt

En förundersökning har inletts om misstänkt bedrägeribrott mot S-ledaren Håkan Juholt, uppger Åklagarmyndigheten.

Annons

Alf Johansson, åklagare vid riksenheten för korruption, har överlämnat ärendet till riksenheten för polismål, som även handlägger misstänkta brott av riksdagsledamöter.

"Enligt vårt interna regelverk ska de handlägga alla misstankar om brott av riksdagsmän utom korruptionsbrott", säger Alf Johansson i ett pressmeddelande om orsaken till att fallet hamnar hos riksenheten för polismål.

Överåklagare Björn Ericson, åklagare på riksenheten för polismål, tar över ärendet.

Håkan Juholt säger i ett pressmeddelande att han välkomnar förundersökningen.

"Det är viktigt med en grundlig utredning. Jag har gjort fel som inte satte mig in i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende. Jag ber åter om ursäkt för det. Jag vill understryka att jag inte tagit ut för mycket i ersättning avsiktligt", säger han.

Han uppger även att han tänker samarbeta fullt ut med utredarna.

"Under utredningen kommer mitt juridiska ombud advokat Hans Strandberg att ge alla kommentarer i ärendet", säger han vidare.

Bakgrunden är följande: Riksdagsledamöter får ersättning för dubbelt boende om de har en övernattningslägenhet i Stockholm. Om bostaden delas står riksdagen för halva hyran.

Håkan Juholt är skriven i Oskarshamn och har sedan 2007 fått full ersättning för en fyrarummare i södra Stockholm, trots att han delar den med sin sambo.

Juholts förklaring har varit att han inte känt till reglerna och att han inte reflekterat över om det är rimligt att skattebetalarna ska stå också för sambons del av hyran.

I helgen rapporterade Aftonbladet, med hänvisning till källor, att Juholt redan vid en internrevision 2009 uppmärksammats på att han fått ut för mycket pengar för sitt boende från riksdagen.

Men det förnekade han i en exklusiv intervju med TT i går.

- Det är lögn, sade Håkan Juholt om att han redan 2009 skulle ha förstått att riksdagens bostadsbidrag var för stort.
Även Socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström förnekar att det 2009 skulle ha gjorts en genomgång av Juholts kostnadsersättningar från riksdagen för att kunna fastställa avgångsvederlaget från partiet efter att Juholt avgått som biträdande partisekreterare.

- Nej, det har vi inte gjort vare sig för Håkan Juholt eller någon annan person. Därför att vi kontrollerar de inkomster man har, det är inkomster från riksdagsarvode och eventuellt utskottsarvode som ska räknas ifrån den ersättning som utgår. Så svaret är nej, några sådana beräkningar har vi inte gjort, säger Ohlström.
TT: Så kostnadsersättningar, som logiersättning, har ingen betydelse för avgångsvederlaget?

- Nej, det är en ersättning för utlagda utgifter man haft, så det ingår inte.
TT: Har du eller någon annan som du känner till påpekat för Juholt att han fick felaktig logiersättning från riksdagen?

- Svar nej. Det har jag inte gjort eller någon annan som jag känner till gjort, säger Ohlström.
Enligt Juholts pressekreterare Sofie Rud har partiet även kontaktat andra personer som då arbetade på partikansliet och inget tyder på att en genomgång av Juholts ersättningar skulle ha gjorts under den aktuella tiden eller på att någon påtalat för Juholt att han fått felaktiga ersättningar.

Mer läsning

Annons