Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Förutsättningarna är bättre på Sätraåsen”

Gefle IF och Brynäs IF drömde om att bli grannar på Sätraåsen. I går var besvikelsen stor i föreningarna efter kommunens beslut om att det inte blir någon ny fotbollsarena där.

– Vi är väldigt besvikna. Vi har verkligen slitit med arbetet under en lång tid, och vi tycker att vårt kostnadsförslag är otroligt bra. Fotboll är både världens och Gävles största sport, och det viktigaste av allt är framtiden. Sätraåsen skapar möjligheter. Där kan vi utvecklas och expandera i intäkter och därmed också betala för oss, säger Eva von Schéele-Frid, klubbdirektör i Gefle IF.

Gefle IF har jobbat med att få ner kostnaden för en ny arena från ursprungliga 180 miljoner kronor till 120 miljoner kronor. Kommunen har tidigare lovat att borga för lånet om Gefle IF själva kunde få fram 60 miljoner kronor. Det har klubben inte lyckats med, och klubben har stället jobbat fram medfinansiärer i form av arbetsinsatser i bygget motsvarande 60 miljoner kronor.

Det förslaget godtas inte av kommunen som nu planerar en ombyggnad av Strömvallen i stället. Ett dåligt förslag, enligt Eva von Schéele-Frid:

– Begränsningarna på Strömvallen är stora. De kommersiella och sportsliga förutsättningarna på Sätraåsen hade varit mycket bättre.

Enligt Gävle kommun är fotbollsföreningens beräkning av kostnaden för den nya fotbollsarenan för osäker. Men att den skulle vara det håller inte Eva von Schéele-Frid med om.

– Det får stå för honom. Vi har knappt fått några frågor alls från kommunen om vårt kostnadsförslag, det enda vi har fått veta är att de inte står bakom oss. Det är inte vi som har suttit och gissat siffror, utan den har tagits fram av en entreprenör som också är villig att bygga arenan, säger hon.

Planer på ett samarbete mellan Gefle IF och Brynäs IF fanns tidigare, och tanken var att föreningarna skulle dela på vissa driftskostnader och samutnyttja Läkerol Arenas restaurang, kiosker, loger och entrén med dess faciliteter.

Även Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör för Brynäs IF, är besviken över kommunens beslut och att samarbetet nu inte verkar bli av.

– Jag vet inte om sista ordet är sagt, men är det så tycker vi att det är väldigt tråkigt. Det är ganska ovanligt med två elit- idrottslag i en stad och ett samarbete tror vi hade varit positivt för Gävle. Det är ju mycket pengar man investerar i Strömvallen i stället, då verkar det ju vara en väldigt liten skillnad mot att få en ny arena. Vad får man för pengarna? Det är det man ska man titta på, och vad det kan innebära för Gävle i framtiden, säger Hans-Göran Karlsson.