Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fosfor i vattnet ett bekymmer

GÄVLEI gränsen mellan inre och yttre fjärden i Gävlebukten finns det extremt höga halter av fosfor i vattnet.

-Det var förra året 753 mikrogram per liter vatten, och det är i stort sett oförändrat i år, säger IngMari Douhan på Gävle Vatten.
Trots det ser hon ingen risk för algblomning i området.
-Det är också beroende på vilket flöde man har, och belastningen är mycket mindre här än i till exempel Storsjön i Sandviken, säger hon.
Fosfor och kväve är de två ämnen som mest bidrar till övergödning av våra vattendrag. Mycket kommer från avloppsvatten, men den avgörande delen härrör från jord- och skogsbruket. Näringsämnena lakas ur med regnvattnet och förs ut i vattendragen.
På vägen ut till havet finns det sedan ingen rening som tar hand om ämnena.
-Det är fosforn som är bekymret både i inre och yttre fjärden. Men kvävehalten är också mycket hög, säger IngMari Douhan.

Minskade halter
Historiskt har man sedan 1969, då mätningarna började, kraftigt minskat halterna av fosfor i ytvattnet. Men man har nu nått en nivå där det är svårt att gå vidare och ytterligare sänka halterna.
-Det som kommer härnäst är att ta hand om alla diffusa utsläpp. Det som kommer från jordbruket, skogen och atmosfäriskt nedfall. Till exempel måste man få jordbrukarna att gödsla vid rätt tidpunkt, säger IngMari Douhan.
Hon är inte säker på vad som är rätt lösning på problemen med övergödning.
-Vi har fått ett helt nytt kontrollprogram från länsstyrelsen för de kommande tre åren. Fokus har flyttat till organiska föroreningar. Men vi vet inte ännu vad som kommer att bli morgondagens problem. Det gäller därför att ha en god framförhållning med samtidigt komma till rätta med gamla synder, säger IngMari Douhan.


MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 30
magnus.lundquist_gd.se