Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya utmaningar för Claesson i USA

Johan Claesson är redo för ett nytt och annorlunda äventyr i karriären. Det har blivit dags att styra kosan mot det svenska bronslandet i väst.
– Det här är lite det som jag har sökt efter. Jag är jättenöjd, säger Claesson om sitt färska kontrakt med den amerikanska klubben Portland Timbers.

Annons

Efter fyra säsonger i Gefle IF och allsvenskan valde den 27-årige yttermittfältaren Johan Claesson att leta efter en ny utmaning.

När USA väl kom in i bilden gick det snabbt att bestämma sig.

– Ja, första kontakten togs i november och sedan dröjde det bara en månad innan allt var klart.

Claessons nya hemvist blir Portland i delstaten Oregon. Han ska representera Portland Timbers i den amerikanska fotbollsligan USL One. Kontraktet är på ett plus ett år.

– Det ska bli spännande. Jag har alltid velat flytta någonstans där det inte är jättemycket pengar, men där det ändå går att leva på fotbollen. Jag kommer att tjäna tillräckligt för att enbart kunna spela fotboll, säger Claesson som inte vill gå in på några exakta summor.

I slutet på februari går flyttlasset till landet där spelare som Pelé, George Best och David Beckham också har spenderat ett antal fotbollstimmar.

– Man kan väl inte säga att jag tillhör den skaran direkt. Jag blir väl lite av en antistjärnspelare, säger Claesson med ett skratt.

– Nej, inte så mycket. Jag har bara sett lite bilder från tv.

Kanske kan det bli ett möte med Fredrik Ljungberg, som ska spela för Seattle i MLS (Major League Soccer) nästa säsong.

– I så fall blir det i någon träningsmatch. Seattle ligger ju nära Portland, och det finns lite rivalitet mellan lagen. Även fast lagen inte spelar i samma liga brukar det bli lite derbykänsla när de möts, berättar Claesson.

Claessons väg till Portland Timbers gick via en kamrat som bott och pluggat i USA.

– Han har fått ett flertal damspelare från USA till Sverige och sportchefen i Portland Timbers tog kontakt med honom för att fråga om han kände till någon spelare som var sugen på något nytt.

– Då gav han sportchefen mitt namn och nummer och ganska snart fick de några DVD-filmer från min tid i GIF, berättar Claesson.

När kontraktsförslaget väl lades fram var det aldrig någon större tvekan.

– Jag blev väldigt intresserad direkt. USA har alltid funnits i tankarna. Under min tid på universitetet var det många som åkte iväg för ett års utbytesstudier, men jag har aldrig haft den möjligheten på grund av fotbollen.

– Därför känner jag att det här är rätt läge nu.

USL One är en stängd liga och håller lika hög kvalité som den mer mediebevakade MLS.

I USL One väntar spel mot lag från stora delar av Nordamerika, kanadensiska Vancouver och Montreal, amerikanska lag som Miami, Minnesota, Austin, Atlanta, Carolina och Cleveland samt Puerto Rico.

Portland Timbers slutade på nedre halvan av tabellen förra säsongen.

– Av det lilla jag hört ska det vara en väldigt fotbollsintresserad stad. Förutom basketen finns det ingen annan sport som har ett lag i en så pass stark liga. Det brukar vara runt 9 000 i snitt på Portland Timbers matcher.

I laget finns bland annat en japan som spelade Japans samtliga matcher i VM 2002.

– Mycket mer än så vet jag inte. Men det ska vara ett lag som spelar en offensiv fotboll.

USL One spelas mellan april och oktober. Därefter är det högst troligt att det blir en vända till Nya Zeeland eller Australien för Claesson.

– Det är en annan positiv grej med Portland. De har goda kontakter med tränare därifrån, så när det är uppehåll i ligan ska det inte vara några problem att bli utlånad en längre tid. Det blir säkert ett äventyr i sig.

Eventuellt kommer Claesson också att lägga en del tid på det civila.

– Först ska jag landa och se hur allt känns. Efter nån månad kan det i så fall bli aktuellt. Klubben ska kunna erbjuda mig en plats på någon juristbyrå om jag så önskar. Det skulle vara en viktig merit.

Innan flytten väntar träning med GIF under januari och februari.

– På något sätt känns det fortfarande inte som att man kommer att lämna Gävle.

Portland Timbers kommer att ordna med boende åt honom.

– Jag litar på att de inte sätter mig ute i skogen, avslutar en glad och belåten Johan Claesson.

Mer läsning

Annons