Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömvallen håller inte för nya kraven

Förbundets nya arenakrav är fastställda. Gefle IF är en av klubbarna som befinner sig i riskzonen.
– Tiden krymper ju, men vi måste leva på hoppet, säger GIF:s ordförande Leif Lindstrand.

Annons

Till säsongen 2014 ska alla lag ha anpassat sig. Förbundets nya arenakrav innebär bland annat att allsvenska klubbar ska ha minst 3 000 sittplatser under tak medan klubbar från superettan ska ha 1 000 sittplatser under tak.

I allsvenskan ska dessutom högst 20 procent av arenans totala publikkapacitet få nyttjas som ståplats.

Det nya regelverket spikades på förbundets Representantskapsmöte i lördags.

Ett flertal småklubbar ställs alltså inför en tuff uppgift, men enligt Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF, finns det ingen anledning till oro.

– När vi är ute i så här god tid bör det inte vara några problem, säger han till fotbollskanalen.se.

Leif Lindstrand, ordförande i Gefle IF och vice ordförande i SEF, är medveten om att GIF:s hemmaarena Strömvallen i dagsläget inte uppfyller de villkor som kommer att gälla 2014. Men han väljer att se ljuset i tunneln.

– Vi har känt till det här en tid och de nya kraven är inte sensationella på något sätt. Det här kom inte som en blixt från klar himmel. För att uppnå kraven finns det bara ett sätt, och det är en ombyggd arena, konstaterar Lindstrand.

Kommunens utredning om Strömvallen presenterades för drygt en månad sedan och just nu finns det tre olika förslag att ta ställning till.

– Det finns tid att lämna synpunkter på de olika förslagen fram till slutet på januari, säger Lindstrand.

I dag finns det 1 629 sittplatser under tak på Strömvallen. Det fattas alltså 1 371 platser på den omdebatterade gamla läktaren.

– Brandmyndigheten har gjort brandsyn på läktaren och enligt dom måste läktaren göras om med bredare gångar och utrymningsvägar. Om det blir så att vi behåller läktaren måste man först ta bort 800 platser, av brandsäkerhetsskäl, och därefter fylla på med 2 200 platser, säger Leif Lindstrand.

Tommy Theorin levererar några stöttande ord på vägen till utsatta klubbar. Han tror på bättre ekonomiska tider.

– Jag förstår att det är tufft nu men det lär svänga tillbaka. Vi har informerat ett axplock av kommuner och visat upp exempel från Norge. Alla är positiva till att de har så gott om tid på sig att agera, säger Theorin.

En av huvudorsakerna till det nya regelverket är säkerheten.

– Besluten har fattats utifrån de bråk som varit kring arenorna. I England, till exempel, har man bättre uppsikt över sittplatsåskådarna. Med fler sittplatser blir det större säkerhet, säger Lindstrand.

– Det finns ingen återvändo. Vår ambition är att uppfylla de villkor som kommer att gälla. Men vi har en bit kvar.

Mer läsning

Annons