Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikanskan som vill sprida sitt kunnande

Tre spelare delar ledningen i Sportens stjärnliga för damtvåan.
En av dem är IFK Gävles amerikanska succéspelare Jackie Bachteler.
Och nu ska hon hjälpa andra klubbar i distriktet att utveckla sina spelare.

Annons

I mars kom Jackie Bachteler till Sverige och Gävle efter en sejour i finska GBK Kokkola. Nu ligger hon bakom mycket på elitsatsande IFK Gävles mittfält.

– Det gick lite upp och ner för oss i början, men nu tycker jag att vi har fått ihop det så att vi kan börja klättra uppåt i tabellen, säger Jackie.

Men det är inte bara som spelare hon har märkts i klubben. Jackie arbetar även som fotbollstränare och har under våren åkt runt till Sofiedalsskolan, Solängsskolan och Prolympia för att lära barn och ungdomar att spela fotboll. Utöver det har den 23-årige amerikanskan även hunnit med att träna ett av IFK Gävles flicklag.

– Hon är en fantastisk förebild som generöst delar med sig av sina kunskaper oavsett klubbtillhörighet, berättar IFK Gävles coach Jocke Carlson.

Hemma i USA har Jackie en tränarlicens som sträcker sig så långt som till National D-nivå, vilket är den fjärde högsta graden man kan ha som fotbollstränare i landet. Som mentor – och tränare i Boston – har hon haft den före detta förbundskaptenen Tony DiCicco.

– Han har lärt mig jättemycket om hur man ska vara som tränare, jag försöker ofta härma hans sätt att arbeta på, avslöjar Jackie.

Men även den nuvarande förbundskaptenen för USA:s damlandslag, Pia Sundhage, har varit en inspirationskälla.

– När Pia tog över så kunde hon inte så mycket engelska. Istället började hon sjunga låtar som hon kunde för att kommunicera med spelarna. Och jag kan en del svenska sånger så det händer att jag sjunger ibland med, säger den engelsktalande Gävlespelaren och fortsätter:

– I Finland tränade jag ett gäng ungar som varken kunde svenska eller engelska. Först undrade hur jag någonsin skulle kunna lära dem något. Men då använde jag mig av musik med handklapp och så vidare, vilket till slut blev en av de bästa träningssessioner jag någonsin hållit i.

I augusti kommer IFK Gävle att anordna ett träningsläger för spelare från distriktet. Och Jackie är givetvis inblandad i initiativet.

– Eftersom jag hjälpt till mycket på olika läger hemma frågade jag Jocke om vi inte kunde ha ett här med, säger Jackie, som har som mål att få sina lagkamrater i IFK Gävle som medhjälpare.

– Jag vill få dem ur sin trygghetszon. Fast jag tror att de kommer att ha riktigt kul och få ut mycket av det med.

Och i laget är hon uppskattad, både på planen och i omklädningsrummet. Dessutom ser tränaren Jocke Carlson fler positiva aspekter med att Jackie anslutit till klubben:

– I det långa loppet hoppas jag att hon kan inspirera till att vi får fler kvinnliga tränare inom fotbollen, säger han och utvecklar:

– De flesta kvinnliga tränare i dag är mer som ”bullmammor” som servar spelarna. Jackie pratar fotboll istället.

Men även om hon jobbar för att hjälpa unga spelare att nå sina mål har hon egna framtidsdrömmar också.

– När jag är klar med min spelarkarriär vill jag starta en egen klubb. Jag har kontakter i Sverige och i Finland där jag spelade förra året, så där kan man ha nyttiga utbyten, avslutar Jackie.

FOTNOT: De två övriga damer som toppar stjärnligan tillsammans med Bachteler är Lovisa Hübinette, Huge och Amanda Paugart, Strömsbro.

Mer läsning

Annons