Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför hoppade Huge av trean

Hagaström drog sig ur femman. Huge gav upp hoppet om fortsatt spel i trean.

Nu är tongångarna tydliga – den lokala fotbollen arbetar i motvind.

– Det största hotet mot föreningslivet är att för få ställer upp ideellt, säger Huges lagkapten Janne Olsson.

Annons

Sporten har tidigare skrivit om distriktsförbundets representantskapsmöte, där det bland annat meddelades att IK Huge inte kommer att fortsätta spela i division 3.

IFK Sundsvall har nu fått erbjudandet att ta Huges plats i division 3 – på fredag kommer ett definitivt besked då Svenska Fotbollförbundet har sitt representantskapsmöte. Årsunda hade två plusmål färre än Sundsvall i division 3-kvalet och snuvades därmed på erbjudandet.

– Först och främst är det här fruktansvärt sorgligt. Det är tungt att tvingas backa tillbaka i seriesystemet på grund av att man inte får ihop tillräckligt många spelare eller ledare, säger 33-årige Janne Olsson, som varit lagkapten i Huge i cirka tio år.

I vintras bestämde sig Huge för att inte anmäla något juniorlag på killsidan – och på sommaren drog sig B-laget ur femman.

Efter ännu ett bakslag konstaterar Janne Olsson att tiderna har förändrats.

– Det finns för lite folk som ställer upp ideellt. I Huge är det några få som drar stora lass, men det räcker inte i det långa loppet, säger Janne, som får medhåll av Henrik Isaksson – tränare i Huges A-lag sedan tio år tillbaka.

– Naturligtvis finns det många orsaker till att vi väljer att dra oss ur trean. En huvudförklaring är att det inte finns tillräckligt många spelare som orkar lägga ner det som krävs, säger Isaksson och fortsätter:

– Generellt sett är det sedan så att exempelvis föräldrar är vana att få allt serverat. Det blir dyrare och dyrare att bedriva A-lagsverksamhet, men det är samtidigt färre som är beredda att lägga ner arbete ideellt.

Enligt Janne Olsson har många av eldsjälarna försvunnit från Bomhus, där Huge spelar sina hemmamatcher.

– Många har flyttat till Bomhus från andra stadsdelar. I exempelvis Hille är de flesta invånarna uppväxta där. Det finns inget riktigt Hugehjärta längre. Jag menar, i Hille existerar ungdomslag tack vare ideella krafter. I Huge har vi inte ens ett juniorlag, säger Janne Olsson.

– Jag är också ganska säker på att det här kommer att hända andra föreningar. Jag blir inte förvånad om fler lag drar sig ur trean, kanske inte i år men i alla fall nästa år.

Janne Olsson ställer sig också frågande till att vissa spelare vill ha ersättning.

– Det finns spelare i andra division 3-lag än Huge som kräver ersättning, vilket jag är otroligt mycket emot. Det gör ju i sin tur att föreningen går under, säger Janne, som är Huge trogen trots att laget drar sig ur trean.

– Förhoppningsvis blir det ju spel i femman, i så fall fortsätter jag i Huge.

Som Sporten tidigare berättat kommer Henrik Isaksson inte att fortsätta som tränare i Huge, men han tänker göra sitt yttersta för att hålla liv i föreningen.

– Vi har jobbat jättehårt för att komma upp på den nivå vi gjorde i trean, och därför känns det förstås jättetråkigt att det inte blir något spel där. Men tyvärr har vi inte haft en tillräckligt bra organisation, säger Isaksson och fortsätter:

– Jag ska hjälpa till så gott jag kan, bland annat i arbetet med att hålla ett representationslag igång.

Mer läsning

Annons